Розбираємося, що можна садити під зиму з овочів та зелені й коли це робити, щоб зібрати врожай на 2-3 тижні раніше.
Зимова посадка овочів і зелені на городі - досить вигідна справа. Насамперед, так можна отримати ранній урожай: насіння, посаджене напередодні зими, загартовується і активніше йде в ріст. Розповідаємо, що посіяти під зиму до настання перших заморозків, а що - після.
Зимовий підсів роблять у вересні-жовтні. Така посадка овочів і зелені дає змогу отримати врожай приблизно на 2-3 тижні раніше, ніж зазвичай, а самі рослини виростають міцнішими і здоровішими.
Щоправда, недоліки теж є. Якщо погода тривалий час залишатиметься аномально теплою, то є ризик, що насіння проросте і загине при мінусовій температурі. Тут уже доведеться ламати голову, як і чим укривати пророслі посадки. Крім цього, весняний паводок може затопити ділянку - тоді більшість рослин також загинуть. Тож перед посадкою потрібно врахувати і за можливості мінімізувати ризики:
Отже, що можна посіяти під зиму:
Ці культури холодостійкі й досить невибагливі.
Багато городників висаджують озимий часник - за 2-3 тижні до настання холодів. Садять на глибину 3-5 см і на відстані 5-10 см. Перед посадкою зубчики часнику радять продезінфікувати протягом 2-3 годин - наприклад, у розчині мідного купоросу (беруть 1 ст. л. на 10 л води).
Раніше ми розповідали, після чого садити часник під зиму і де його краще не садити.
Цибуля-сіянка - ще одна популярна культура для посадки під зиму. Її садять на глибину не більше 3 см, інакше вона може почати підгнивати. Грядки перед посівом можна пролити розчином мідного купоросу, як говорили вище.
Посадити потрібно до початку заморозків у прохолодну і суху погоду.
Кріп сіють якомога пізніше, щоб насіння не проросло (проростає воно при +3°С) - краще це робити після перших невеликих заморозків.
Насіння сіють у ґрунт, присипають мерзлою землею. Глибина посадки - 2 см, при цьому насіння потрібно посіяти більше, ніж навесні - приблизно на 25%, оскільки не все зійде.
З насінням петрушки потрібно "погратися" - проростити його перед посадкою. Для цього насіння обертають вологою тканиною (можна марлею) і кладуть на нижню полицю холодильника. Висаджують у ґрунт через тиждень - на глибину не більше 1 см, відстань між кущиками 3 см.
Як і у випадку з кропом, насіння петрушки восени потрібно посіяти більше, ніж навесні, приблизно на третину, бо проросте не вся.
Висівають петрушку, коли температура повітря буде стабільно триматися близько 0°С.
Моркву сіють у злегка підмерзлу землю - треба виключити ймовірність зворотної відлиги, оскільки в цьому разі сходи можуть загинути. Садять овоч у заздалегідь підготовлені борозенки - їх слід зробити десь за місяць до посіву і вкрити плівкою. Раніше ми детально розповідали, коли сіяти моркву під зиму та як це робити.
Для осіннього посіву беруть на 20% більше насіння моркви, ніж навесні - сіють на глибину 5 см, присипають сухою землею з піском або торфом.
Як і у випадку з морквою, при посадці буряка потрібно вгадати правильний час - насіння проростає вже при +4°С.
Сіють буряк під зиму при температурі повітря не нижче -5°C у сухий ґрунт. Борозенки роблять глибиною 3-4 см, зверху насіння засипають пухким ґрунтом з додаванням піску і компосту. Після цього утрамбовують.
Редиску висівають, коли температура повітря встановиться в районі 0°С градусів й вже не передбачається відлиг і встановиться досить холодна погода.
Перед посівом насіння редиски можна знезаразити, садять на глибину близько 5 см.
Салат висівають у трохи підмерзлий ґрунт, коли температура буде на 0°С. Заглиблюють насіння приблизно на 1,5 см, саджають на відстані приблизно 10 см.
Насіння щавлю висівають пізньої осені, коли вже настають перші заморозки.
Садять на глибину 1,5 см, відстань між насінням - по 5 см. Ґрунт ущільнюють граблями.
Пастернак - це також одна з найбільш невибагливих культур, тому його можна висаджувати на зиму.
Сіють пастернак у злегка підмерзлий ґрунт, у лунки глибиною 2-3 см. Відстань між ними має становити не менше 10 см.