Розповідаємо, у чому замочити насіння, щоб швидше проросло - простий лайфхак від досвідчених городників.
Багато городників не поспішають купувати дорогі препарати для саду-городу - копійчані засоби з домашньої аптечки іноді виявляються не менш ефективними. Наприклад, з їхньою допомогою можна прискорити і підвищити схожість. Розповідаємо, у чому замочити насіння помідорів перед посадкою, а також інших городніх культур, і як це правильно зробити.
Звичайний 3%-й перекис водню зможе виручити, якщо потрібно знезаразити насіння і підвищити його схожість. У першому випадку з обробленого перекисом насіння виростають рослини з міцнішим імунітетом та стресостійкими до різних погодних умов. Крім цього, перекис розм'якшує насіннєву оболонку - насіння швидше проростає і дає кращу схожість. Наприклад, після такої обробки помідори дають 90% схожості, кукурудза - 95%.
Що можна замочувати у перекису та його водному розчині:
Особливо добре, зазначають городники, використовувати розчин для туговсхожого насіння - наприклад, перцю, моркви, кропу, петрушки.
Важливо: дражоване насіння, інкрустоване та насіння томатів-гібридів відомої селекції замочувати не потрібно - воно вже готове до висіву.
Раніше ми розповідали, як правильно вибирати насіння на розсаду, щоб не купити підробку.
Як замочити насіння перцю в перекису водню (та інших культур), щоб протравити його:
Промивати слід обов'язково, щоб змити весь перекис. Також перед тим, як замочити насіння перцю або інше, його потрібно переглянути й відібрати найбільш здорове та якісне.
Як замочити насіння помідорів, огірків, капусти, кабачків:
За можливості цей розчин радять міняти кожні 4 години.
Як правильно замочити насіння перцю, моркви, баклажана та інших тугосхожих культур: використовують такий самий розчин, але насіння замочують на добу і, якщо можливо, змінюють розчин кожні 4 години.
Як замочити насіння кропу в перекису водню (петрушки, селери, пастернаку, фенхеля): воно також вважається туговсхожим, але для нього використовують нерозведений перекис - ним заливають насіння і залишають на 30 хвилин, а потім його промивають і висушують.
Важливо: не можна замочувати насіння в металевому посуді, оскільки метал вступить у реакцію з перекисом і окислиться.