Кущі, які вже відплодоносили, потрібно обрізати - розповідаємо, як правильно обрізати малину на зиму.
Малину потрібно обрізати перед зимівлею, інакше ягода дичавіє, дрібнішає і її стає менше. Садівники радять робити це відразу після збору врожаю. Розповідаємо, як правильно обрізати малину, щоб збільшити врожайність наступного року.
Точних календарних термінів для цього немає - найкраще орієнтуватися на сам чагарник. Відплодоносив - можна обрізати.
Якщо йдеться про садову малину, то це можна робити вже наприкінці серпня-початку вересня. Малина ремонтантна дає врожай ще й восени, тому з нею краще не поспішати.
Обрізка малини після того, як урожай уже зібрано, потрібна для того, щоб прорідити кущі - так вони отримають більше повітря, світла і живлення. Це знижує ризик розвитку хвороб і нашестя шкідників, а рослина спрямує свої сили на молоді та сильні пагони, а не на підтримку слабких і хворих. Таким чином вдасться збільшити врожай.
Як обрізати малину правильно:
Міцні молоді пагони нижче метра потрібно залишити.
Якщо говорити про ремонтантну малину, то її, після того, як вона відплодоносить, радять зрізати всю під корінь.
Робити обрізку потрібно секатором або садовими ножицями, сам інструмент має бути стерильним (наприклад, продезінфікувати його аптечним "Хлоргексидином") - це потрібно, щоб не заразити малину, якщо до цього ви обрізали інші кущі або дерева.
Усі зрізані гілки з малинника потрібно винести і спалити. Після цього можна підгодувати чагарник золою.
Раніше ми розповідали, після чого садити часник під зиму - де він рости не буде.