Коліну Ферту - 60: ідеальний британець на великому екрані

10 вересня актор святкує день народження.

10 вересня одному з кращих британських акторів сучасності, лауреату премії "Оскар" Коліну Ферту виповнюється 60 років, проте кар'єра найідеальнішого "містера Дарсі" в кіно і не думає припинятися - вже 24 вересня в кінотеатрах України виходить фентезі "Таємничий сад" за класичним романом Френсіс Ходжсон Бернетт від продюсера "Гаррі Поттера" і "Пригод Паддінгтона".

У картині Ферту дісталася роль Арчібальда Крейвена - імпозантного власника похмурого маєтку в пустках Йоркшира і дядька сироти Мері Леннокс, яка потрапляє під його опіку. Західна критика вже пише, що Колін Ферт блискуче впорався з роллю, додавши зоряної харизми сімейній картині.

Саме час поговорити про творчий шлях Коліна Ферта, якому сходження на вершину слави довелося долати куди складніше, ніж може здатися на перший погляд.

Колін народився в професорській родині - мати викладала релігієзнавство в коледжі, а батько - був істориком і займався питаннями розбудови освіти в Нігерії. Саме там частину дитинства провів і Колін, а в підлітковому віці деякий час жив з сім'єю в США, в штаті Міссурі. Але вищу освіту майбутня зірка сцени і великих екранів отримував вже в Британії. Ще на перших курсах молодий Колін приєднався до трупи Національного молодіжного театру, що не було дивно. Де б не жила родина Фертів - Колін завжди намагався потрапити в дитячі театральні гуртки, мрія бути актором опанувала їм в 10 років і з тих пір він неминуче рухався до своєї мети.

Читайте такожВід творців "Гаррі Поттера": стало відомо, коли в українських кінотеатрах покажуть фентезі "Таємничий сад" з Коліном Фертом

Вищу акторську освіту Ферт отримав в Драматичному центрі в Лондоні, там же Ферт дебютував на великій театральній сцені в постановці "Інша країна" (1984), змінивши в головній ролі тодішню велику британську зірку - Руперта Еверетта. Але коли дійшла справа до екранізації п'єси - продюсери вирішили працювати з куди більш впізнаваним Евереттом, запропонувавши Коліну роль кращого друга головного героя. Ферт не був у захваті від такого стану справ, але погодився на роль. І наступні п'ять років грав в основному на сцені і на телебаченні.

В тому числі, в 1987 році актор з’явився у телефільмі "Таємничий сад", де зіграв змужнілого Коліна Крейвена. За іронією долі, в цьому році актор якраз виконує роль батька хлопчика - Арчібальда. Кругообіг британців в британський постановках, не інакше.

Перші ролі актора складались суцільно з образів милих молодих джентльменів. І тільки великий Мілош Форман, режисер "Пролітаючи над гніздом зозулі", бачив в акторі щось більше, розпізнав здатність зіграти зовсім інших персонажів.

Після численних проб саме Коліну Ферту дісталася титульна роль головного спокусника в класичній літературі в стрічці "Вальмон" 1989 року. Незважаючи на те, що акторська гра і режисура фільму були високо оцінені критиками, фільм потрапив у тінь більш масштабної і прямолінійної екранізації роману Шодерло де Лакло "Небезпечні зв'язки". І хоча всі ці роки британські видання називали Коліна Ферта одним з кращих молодих акторів - йому так і не вдавалося досягти світової популярності.

Новий виток популярності припав на 1995-й рік і культовий міні-серіал від BBC за Джейн Остін "Гордість і упередження". Коліна Ферта одностайно назвали найкращим містером Дарсі, єдино вірним вибором на роль гордовитого зовні і благородного в душі британського аристократа. Феномен цього серіалу вийшов за межі Британії та актора помітили голлівудські продюсери.

У 90-х актор став з'являтися в масштабних американський і американо-британських постановках рівня "Англійського пацієнта" і "Закоханого Шекспіра". Але все це було невеликі другорядні ролі, які не відкривали справжнього масштабу акторського таланту Ферта. Здавалося, що роль Дарсі затьмарила все і вся. Крім того, актор прийняв пропозицію зіграти Марка Дарсі в екранізації "Щоденника Бріджит Джонс" (2001 рік), Колін Ферт прокоментував настільки очевидний кастинг своїм бажанням висловити іронію по відношенню і до самого знаменитому образу, і до повороту своєї кар'єри. "Це і спосіб гарненько посміятися, і висловити повагу. Ніколи не знаєш, що означають для актора такі ролі - удачу або прокляття. Так, я знову "містер Дарсі" - і я не бачу в цьому нічого поганого", - висловлював свою позицію виданню The Guardian Колін Ферт.

Нульові дійсно виявилися вдалим часом для Коліна Ферта за кількістю комерційно успішних фільмів з великим акторським ансамблем - будь то "Бріджит Джонс", "Реальна любов" або "Мамма Міа!". Але якщо говорити про прояв драматичного дару артиста, то мабуть роль великого художника Вермеєра в "Дівчині з перловою сережкою" 2003 року найцікавіша за цей період і куди сильніше вплинула на подальшу кар'єру артиста, ніж це здавалося на перший погляд.

У 2009-му році на кінофестивалі у Венеції знаменитий дизайнер Том Форд презентував свій режисерський дебют - драму "Самотній чоловік" з Коліном Фертом у головній ролі. Актор отримує "Кубок Вольпі" за кращу чоловічу роль і оголошується світовою пресою одним з головних претендентів на "Оскар", вперше в кар'єрі, яка тривала ось вже 25 років. Том Форд зізнався в інтерв'ю, що саме перегляд "Дівчина з перловою сережкою" переконала його довіритися акторові. Ну і звичайно ж притаманне акторові унікальне почуття власної гідності і елегантність, що стала візитівкою Коліна Ферта.

І дійсно актор був номінований в той рік на премію "Оскар" і це була одна з найсильніших категорій, де довгий час не могли визначитися з фаворитом. Номінантами за кращу чоловічу роль на 82-ій церемонії нагородження Американської кіноакадемії були: Колін Ферт за "Самотнього чоловіка", Джордж Клуні за драмеді "Мені б в небо", яка несподівано для багатьох мала успіх в прокаті, Джеремі Реннер за очевидного фаворита кіноакадеміків в той рік - "Повелителя бурі", Морган Фріман за роль Нельсона Мандели в "Нескореному", і Джефф Бріджес за проникливу роль в музичній драмі "Божевільне серце". У Клуні і Фрімана "Оскари" вже були, але найдивніше - його не було у Джеффа Бріджеса, який і став переможцем в той рік. Кіноакадемікам неймовірно полюбився Колін Ферт в "Самотній чоловікові", але Бріджес був ветераном, неодноразовим номінантом і позбавляти його заповітної акторської статуетки в цей раз ніхто не збирався.

Але Колін Ферт міг бути спокійним - заповітний "Оскар", який при правильному з ним поводженні, забезпечує акторів роботою на все життя - буде отримано вже в наступному році. Рівно 10 років тому, в 50-річний ювілей актора на кінофестивалі в Торонто вперше показують історичну драму "Король говорить!". Колін Ферт в компанії Хелени Бонем-Картер і Джеффрі Раша розіграли першокласний спектакль і проникливу історію боротьби з недугом короля Георга, батька нинішньої британської королеви Єлизавети ІІ. Ферт в образі людини, який волею долі стає главою Британії перед самим початком Другої Світової війни, переконав усіх і кожного - він більше не просто "містер Дарсі", мрія всіх жінок. Не "принц на білому коні", а справжнісінький Король великого екрану. На цей раз в боротьбі за "Оскар" зійшлися Ферт, знову Джефф Бріджес, а також Хав'єр Бардем, Джеймс Франко і Джессі Айзенберг. Всі ставили на Коліна Ферта і Колін Ферт виграв.

І ось, через стільки років Колін Ферт нарешті опинився в ситуації, коли він вільний сам вибирати майбутні проекти. Колись більш відомий для жіночої аудиторії, актор став неймовірно популярний і серед чоловіків різного віку, в тому числі завдяки екшену "Kingsman". У минулому десятилітті британець засвітився в яскравих ролях в цікавих стрічках, на кшталт "Шпигун, вийди геть", "Розплата", "Магія місячного світла", "Геній". Незважаючи на те, що акторові не один раз доводилося грати снобів різного ступеня тяжкості, Колін Ферт повернувся до своїх образів і в третій главі історії "Бріджет Джонс" і засвітився в приквелі "Мамма Міа!". Адже Коліну Ферту нема чого доводити -  його талант і здатність перевтілюватися тепер загальновідомі.

Колін Ферт радує нас новими ролями не так часто, як раніше і кожна його роль - на вагу золота. Що тільки змушує нас ще більше очікувати його нової появи в сімейному фентезі "Таємничий сад". Стрічка в кінотеатрах з 24 вересня.

Інші новини по темі: