Антиукраїнська параноя Путіна. Ще один крок до великої війни

Думка

Визнання так званих республік на окупованих територіях українського Донбасу стало некрологом для мінських домовленостей. Путін їх театралізовано поховав. Думаю, що кожен з вас чув думку, що виконання "мінська" не на користь Україні. І це так. Але, сам факт існування цих домовленостей був запобіжником того, що війна вийде за лінію зіткнення. Мінські домовленості стримували Росію від подальшого військового просування.

Тепер "Мінськ-2" вмер. А тому ми стали на крок ближче до великої війни.

І доки всі дискутують щодо того, в яких межах було визнано так звані ДНР та ЛНР (в існуючих "кордонах" чи в кордонах областей), я думаю, що ми пропустили іншу важливу думку – Путіну потрібна вся Україна. Весь його спіч – це висловлення власних параноїдальних страхів щодо існування нашої державності. Тональність його заяви тягнула на те, що Росія оголошує нам війну.

Та Кремль вирішив зробити це не напряму, а іншим шляхом. Бо невідомість лякає більше. І не нафта, а страх є головним експортним продуктом Росії.

Що буде далі? Ситуація з визнанням та уже офіційним введенням російських військ на окуповані території Донецької і Луганської областей – ще не початок великої війни. І далеко не те, що озвучив Путін у своєму зверненні, в якому згадував і Очаків, і покарання для тих, хто захищав Україну від "руського міра". Зараз питання у тому, яку стратегію обере Путін для наступу на Україну.

Перший варіант – це гра в довгу. Це зниження ескалації до мінімуму, встановлення видимості чіткого миру. А Путін в цей час розповідає всьому світові, а особливо – українцям, що мир встановився завдяки російським військам. Починається боротьба за мізки українців. І надалі – років через сім, десять, дванадцять, коли відгомін війни зменшиться, а російська пропаганда збільшиться, а також прийде якийсь з критичних електоральних циклів, Путін ініціює повстання у низці українських регіонів (не лише неконтрольовані Москвою частини Донецької і Луганської областей, а й всі регіони, які він вважає Новоросією). А далі - класичний сценарій зразка "ДНР" 2014-2021 років, читай - "Мінськ-3", але вже з іншими частинами України. Можливо вже не федерація, а конфедерація, в яку він впхне й "Л/ДНР".

За другим сценарієм Росія одразу провокує військові зіткнення та намагається захопити територію всього "історично-культурного Донбасу". Путін розгортає наступ з боку "ЛНР" та "ДНР", і де він зупиниться - залежатиме від потуги української армії, економіки, здатності народу до спротиву та рівня занепокоєння Заходу.

Прямий наступ зараз, коли українська армія і народ у бойовій готовності, коли сформована міжнародна підтримка, може принести Путіну піррову перемогу, або взагалі поразку

З огляду на вік Путіна і його бажання дожити до СРСР 2.0, він прискорюватиме процеси. І навряд чи чекатиме понад десять років задля продовження агресії. Однак прямий наступ зараз, коли українська армія і народ у бойовій готовності, коли сформована міжнародна підтримка, може принести Путіну піррову перемогу, або взагалі поразку. Тому, існує ймовірність, що він піде третім, "компромісним" варіантом.

2024 рік – це рік виборів в Україні та Росії. Це вдалий період для того, щоб провести швидку військову кампанію, особливо, якщо простимулювати внутрішні загострення в Україні. І заодно погодувати росіян черговими імперськими здобутками.

На жаль, у нас немає варіантів, що Путін назавжди зупиняється на лінії зіткнення на Донбасі. Йому потрібна Україна. Питання в тому, наскільки ми будемо сильними для того, щоб бункерний дід вирішив відкладати питання окупації на потім.

Богдан Петренко, перший заступник керівника Українського інституту дослідження екстремізму