У Зеленського вважають несправедливим, щоб питання легалізації медичного канабісу вирішували лише політики

Застосування медичної марихуани у державах, які це вже дозволили, демонструє її ефективність при депресіях, посттравматичному стресовому розладі, що є важливим для військовослужбовців, які повертаються з війни.

Офіс президента вважає несправедливим, щоб питання легалізації медичного канабісу в Україні вирішували лише політики.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Офісу президента.

Зокрема, у відомстві підкреслили, що без чітко висловленої думки народу з цього приводу відповідна дискусія може тривати ще багато років, не виходячи на рівень ухвалення рішень.

Саме тому президент Володимир Зеленський запропонував таке четверте питання для загальнонаціонального опитування 25 жовтня: «Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях - для зменшення болю у важких хворих?».

В ОП підкреслили, що йдеться тільки про препарати медичного характеру, які необхідні людям, що переживають важкий системний біль, вкрай тривожні та депресивні стани, посттравматичний стресовий розлад, зокрема й після фронту.

В коментарі вказується, що у 2010-х роках в багатьох цивілізованих країнах була суттєво переглянута державна політика щодо канабісу, зокрема його медичної форми.

«У результаті станом на сьогодні лікувальні препарати на основі канабісу доступні в таких країнах, як Канада або Австралія, Сполучені Штати або Польща, Нова Зеландія або Литва. Українці на території цих і десятків інших держав уже зараз можуть скористатися принципом «канабіс – це ліки», але на території нашої країни це повністю нелегально», - зауважили в ОП.

Проте, наголосили в Офісі президента, суспільна дискусія щодо канабісу відбувається і в Україні.

«Світ змінюється, і нам потрібно своєчасно робити висновки та вносити зміни у наш соціальний договір», - йдеться в коментарі.

Водночас в Офісі президента констатували, що політичних суперечок, телеефірів та публікацій з цієї теми щороку стає дедалі більше, були й намагання зареєструвати відповідні законопроекти у Верховній Раді, які могли б поширити в Україні практику використання медичних препаратів на основі канабісу. Аргументи прибічників цієї ідеї відомі: коноплі без наркотичного ефекту можуть використовуватися як ефективне та легке знеболювальне, що особливо важливо для людей з онкологічними захворюваннями, які, поки канабіс залишається нелегальним, змушені рятуватися за допомогою набагато важчих та небезпечніших за наслідками для організму препаратів.

Також, у Зеленського наголосили, що застосування медичної марихуани у державах, які це вже дозволили, демонструє її ефективність при депресіях, посттравматичному стресовому розладі, що є важливим для військовослужбовців, які повертаються додому з війни. Активно використовується група препаратів і при низці інших тяжких станів і захворювань. «За попередніми підрахунками, не менше двох мільйонів українців потребують саме таких препаратів. Якщо, зрозуміло, ми хочемо дбати про належну якість їхнього життя», - додали в ОП.

Крім того, заявили в Офісі президента, аргументи опонентів цієї ідеї також відомі. Вони наголошують на тому, що під виглядом медичних препаратів можуть розповсюджуватися і наркотичні речовини, але ефективною є та держава, яка нівелює ризики та використовує з користю для народу усі можливості, які існують.

Офіс президента вважає несправедливим залишати вирішення цього питання тільки політикам.

Опитування від Зеленського: що відомо

  • 12 жовтня Зеленський заявив, що у день проведення місцевих виборів 25 жовтня українцям буде поставлено п'ять суспільно важливих питань.
  • Це загальнонаціональне опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, наголосили в Офісі президента.
  • 14 жовтня Зеленський назвав перше запитання із всеукраїнського опитування: «Чи потрібно запровадити довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах?».
  • 15 жовтня він заявив, що друге запитання стосуватиметься можливості створення на Донбасі вільної економічної зони.
  • Сьогодні, 16 жовтня, Зеленський озвучив три фінальних запитання: «Чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300?»; «Чи підтримуєш ти легалізацію в Україні медичного канабісу для зменшення болю у важких хворих?»; «Чи потрібно Україні на міжнародному рівні підняти питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?».