"Кримінальна сага має продовження": Венедіктова підтвердила підозру та клопотання про арешт нардепа Юрченка

Генпрокурор додала, що має "нульову толерантність до інформаційних атак і спроб маніпулювати результатами" її рішень.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова підтвердила, що підписала підозру та клопотання про тримання під вартою народного депутата Олександра Юрченка.

Читайте такожЗеленський відреагував на скандал зі "слугою" Юрченком: "Якщо вкрав – сядеш, якщо брав хабар – сядеш"

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Кримінальна сага, пов‘язана з депутатом, має своє логічне і законне продовження. Ми разом з прокурорами САП в цій справі провели декілька годин над вивченням матеріалів (підкреслюю - матеріалів, а не довідок або чернеток, складених від мого імені) цього кримінального провадження, в результаті чого я прийняла рішення і, відповідно - одночасно відповідальність, підписати народному депутату підозру і клопотання про обрання запобіжного заходу - тримання під вартою", - повідомила Венедіктова.

Генпрокурор додала, що має "нульову толерантність до інформаційних атак і спроб маніпулювати результатами" її рішень.

"Якщо в моїй особі правоохоронці хочуть бачити надійне плече, слідуйте букві закону. Я не стану обмежувати конституційні права громадян із спеціальним статусом або без такого, не вивчивши матеріали справи. Це моя принципова умова, і я не збираюсь від неї відмовлятись. Здійснювати на мене вплив за допомогою журналістів або активістів - пустий номер, що я вже багато разів доводила діями. Прошу також не забувати, що "випадковий злив" матеріалів кримінальних проваджень в ЗМІ - це протизаконно", - заявила Венедіктова.

Вона підкреслила, що напередодні місцевих виборів все частіше процесуальні рішення прокурорів усіх рівнів "будуть так чи інше "підгонятись" під політичні лозунги різних опонентів".

"Я поза політикою. У правопорушення немає політичних особливостей або імунітетів, немає - і крапка. Спільна мета - жорстка реакція на корупцію у владі. З порушниками закону розмова коротка. І ми з першого дня її проводимо в одному тоні - нульова толерантність, але реакція генерального прокурора відбувається на професійно підготовлені матеріали кримінального провадження, яке надане на вивчення. Наразі вживаються заходи щодо реалізації цих рішень", - наголосила генпрокурор.

Корупційний скандал у "Слузі народу"

  • 14 вересня заступник голови фракції "Голос" Ярослав Железняк на засіданні Погоджувальної ради парламенту запропонував викликати у ВР Венедіктову з приводу вимагання хабара у 200 тис. доларів одним з народних депутатів за ухвалення закону.
  • Позафракційний народний депутат Гео Лерос у Facebook написав, що детективи НАБУ викрили на хабарі помічника народного депутата Юрченка (фракція "Слуга народу").
  • 15 вересня у парламенті Венедіктова заявила, що на даний час не бачить підстав повідомляти Юрченку про підозру.
  • Водночас у САП повідомили, що помічнику народного депутата оголошено про підозру в пособництві отримання хабара.
  • За даними слідства, помічник виступив посередником в отриманні 13 тис. доларів за внесення пропозицій до законопроекту щодо переробки твердих побутових відходів і підбурюванні у наданні 200 тис. доларів для підкупу народних депутатів - членів комітету для підтримки зазначених поправок.
  • Дії помічника депутата кваліфіковані за ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 368 КК України - пособництво в одержанні неправомірної вигоди, вчинене службовою особою, яка обіймає особливо відповідальне становище.
  • ВАКС обрав запобіжний захід помічнику народного депутата у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення більш як 1 млн грн застави.
  • Сьогодні, 17 вересня, член наглядової ради "Укрзалізниці" Сергій Лещенко з посиланням на власні джерела повідомив, що Венедіктова підписала підозру Юрченку.