Рішення про оновлення КС вже підтримав Європарламент - Арахамія

За його словами, на зустрічі з послами G7 погоджено, що новий склад КСУ формуватиметься максимально прозоро.

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявляє, що ініціативу президента Володимира Зеленського оновити склад Конституційного Суду підтримали в Європейському парламенті.

Читайте такожУ Зеленського назвали терміни можливого призначення нового складу КСУ

Про це Арахамія написав у своїй колонці на сайті видання"Українська правда".

"Рішення про оновлення КС вже підтримав Європарламент. А на зустрічі з послами G7 було погоджено, що новий склад буде формуватися максимально прозоро, а також за участю громадськості та міжнародних партнерів", - повідомив він.

Арахамія підкреслив, що жодної альтернативи ініціативі оновити склад Конституційного Суду немає.

Що цьому передувало

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК щодо перевірки декларацій і виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті у зловживаннях чиновники підуть від відповідальності.
  • 29 жовтня відкритий доступ до Держреєстру е-декларацій був відновлений.
  • Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження всього складу Конституційного Суду.
  • У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є "нікчемним (що не створює правових наслідків), як прийняте суддями Конституційного Суду України в умовах реального конфлікту інтересів".