"Не розумію, в якій реальності він існує": експерт оцінив скандальну заяву Фокіна щодо Донбасу

Експерт розкритикував заяву Фокіна щодо "особливого статусу для всього Донбасу" та "амністію бойовиків".

Політичний експерт Богдан Бондаренко жорстко розкритикував заяву заступника голови української делегації на переговорах Тристоронньої контактної групи Вітольда Фокіна про загальну амністію, проведення виборів, а також про особливий статус для всього Донбасу.

"Заяви Кравчука і Фокіна, якщо не дивують мене, то я принаймні не розумію, в якій реальності вони існують. Немає жодних питань до їхньої сили особистості в той момент, коли вони були при владі, але станом на зараз звідки взяті, я не розумію, звідки", - заявив експерт в ефірі телеканалу "Україна 24".

Оцінюючи можливість амністії на Донбасі, Бондаренко зазначив:

"Амністія - вхопилися, що зрада і тому подібне. З якої точки зору подивитися. Якщо дивитися з точки зору мене як громадянина - так. А якщо з точки зору закону про особливий статус, законопроекту про амністію, який ухвалив парламент, але Порошенко не підписав. З точки зору "Мінська-1" і "Мінська-2" дійсно відповідає загальна амністія".

Щодо заяви Фокіна про особливий статус для всього Донбасу, експерт зазначив:

"Якщо Фокін говорить про весь Донбас, навряд чи мені Фокіну пояснювати, що Донбас входить частково у Запорізьку область. Донбас - це Донецький вугільний басейн, це не адміністративно-територіальна одиниця. Якщо говорити про "конституцію ДНР", там записано Донецька область. Я не розумію, до чого ця заява. Людина прийшла й намагається питання вирішувати "по-житейськи", хоча тут є геополітика та багато інших факторів".

Скандальна заява Фокіна щодо Донбасу: що сказав заступник керівника делегації в ТКГ

  • Фокін в інтерв’ю виданню «Страна» заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині.
  • Про свою позицію щодо особливого статусу Фокін розповів, відповідаючи на запитання про амністію бойовиків. На його переконання, з обох сторін було скоєно багато злочинів, які повинні бути розслідуванні, а винні мають понести покарання. «Сьогодні, щоб припинити війну і вберегти життя бійців та командирів, моя позиція - потрібно оголосити загальну амністію, провести вибори, розв'язати питання особливого статусу окремих районів, а краще - всього Донбасу», - заявив Фокін.
  • Також він сказав, що готовий їхати на окуповану частину Донбасу для перемовин з бойовиками, якщо таке доручення дасть президент або парламент. За його словами, цю ідею підтримує й очільник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що заяви першого заступника голови української делегації у Тимчасовій контактній групі Вітольда Фокіна щодо «особливого статусу» для всього Донбасу і загальної амністії бойовиків не відповідають національним інтересам України та є провокативними.
  • Голова Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що слова Фокіна не відображають офіційної позиції України.