Ветерани розповіли про недоліки президентського проекту тероборони

Попри наявність позитивних та раціональних сторін, загалом законопроект президента Володимира Зеленського «Про основи національного спротиву» потребує серйозного доопрацювання. Таку думку висловили учасники брифінгу, присвяченого президентській ініціативі, в Києві.

«Це законопроект, в першу чергу, не про територіальну оборону. Це законопроект про національний спротив, і те, що він доктринально прописаний - це чудово. Але національний спротив - це завжди питання в першу чергу окупованих територій. І навіть до нього є величезні претензії, тому що замість того, щоб залучити десятки тисяч людей, які досі активні, громадські, патріотичні організації, добровольчі формування, які продовжують воювати, - замість цього залучається Міністерство освіти», - сказав лідер «Національного Корпусу» Андрій Білецький.

За його словами, у президентського законопроекту є два головні недоліки. «Це питання зброї, яке так і не вирішується. А це перетворює історію територіальної оборони які війська на фарс. Друге - це питання принципу використання тероборони. В цьому законопроекті підрозділи формуються за територіальним принципом,  а використовуються - всупереч йому», - заявив лідер «Нацкорпусу».

Генерал ЗСУ, екс-заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос висловив думку про те, що влада давно мала запустити створення системи тероборони, ухваливши законопроект 4504, зареєстрований в Раді ще в грудні минулого року. На думку генерала, створення територіальної оборони критично важливе, аби дати зрозуміти ворогу, що кожне українське місто готове до спротиву окупантам. «Коли росіяни будуть чітко розуміти, що в кожному населеному пункті є люди, які вміють тримати зброю в руках, які мають цю зброю, знають як діяти в будь-якій ситуації, вони тричі подумають, а чи варто сюди йти», - зазначив Кривонос.

Учасники брифінгу, серед яких також був народний депутат з «Голосу» Андрій Шараскін, закликали президента залучити до роботи над законопроектом широкі кола патріотичної спільноти та військових фахівців.