Законопроект про референдум: Венеційська комісія затвердила "терміновий висновок"

У своєму рішенні Венеційська комісія похвалила розробників законопроекту про референдум.

Венеційська комісія формально затвердила "терміновий висновок" щодо законопроекту про всеукраїнський референдум.

Рішення було ухвалене на пленарному засіданні, що проходить 8-9 жовтня, повідомляє "Європейська правда".

У своєму рішенні Венеційська комісія похвалила розробників законопроекту за те, що він узгоджений з іншими частинами виборчого законодавства, зокрема з новим Виборчим кодексом, прийнятим у 2019 році, та із законом про Центральну виборчу комісію. Крім того, розробники включили детальні механізми, спрямовані на забезпечення рівних агітаційних можливостей для прихильників та противників питань, винесених на національний референдум. 

Читайте такожЗакон про референдум: нардепи подали понад тисячу поправок до проекту

Що рекомендується вдосконалити у законопроекті

Також у висновку "Венеціанки" вказуються декілька пунктів, які можуть бути вдосконалені в тексті або потребуватимуть подальшого роз'яснення.

  • Рекомендується з’ясувати зв’язок між референдумом всенародних ініціатив про скасування законів або частини законів та референдумом щодо "вирішення питань загальнодержавного значення".
  • Рекомендується продовжити термін збору підписів на референдуми за народною ініціативою, а також визначити у законі наслідки схвалення народної ініціативи. 

Законопроект про референдум: що відомо

  • 9 червня президент Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроект "Про народовладдя через всеукраїнський референдум" (№3612).
  • Проектом пропонується запровадити електронні процедури під час організації та проведення всеукраїнського референдуму, в тому числі, електронне голосування.
  • 18 червня ВР ухвалила законопроект у першому читанні.