Зеленський поінформував сенатора США Портмана про ситуацію на Донбасі

Президент зазначив, що на Донбасі менше снайперського вогню, однак не досягнуто домовленостей про режим повної тиші.

Президент України Володимир Зеленський поінформував сенатора США, співголову Українського кокусу в Сенаті Роберта Портмана про ситуацію на Донбасі.

Як зазначається у повідомленні на сайті глави держави, Зеленський провів телефонну розмову з Портманом.

Президент наголосив, що Україна високо цінує двопартійну підтримку Конгресу Сполучених Штатів Америки. Він подякував за постійну й непохитну підтримку з боку США територіальної цілісності та суверенітету України.

"Дякую вам за вагомий особистий внесок у формування такої міцної парламентської підтримки на чолі Сенатського українського кокусу. Це важлива основа нашого стратегічного партнерства, яке базується на спільних цінностях та довгострокових інтересах", - зазначив Зеленський.

Зі свого боку Портман привітав призначення нового Посла України у США Оксани Маркарової.

Президент подякував за виділені в бюджеті Сполучених Штатів на поточний рік асигнування для реалізації програм допомоги Україні в обсязі понад 700 млн доларів США, з яких майже 400 млн піде на потреби національної безпеки та оборони.

Читайте такожДержсекретар США Блінкен їде до Києва: ЗМІ дізналися програму візиту

Крім того, Зеленський поінформував сенатора про ситуацію на Донбасі. Зокрема, він зазначив, що є певні позитивні зміни, менше снайперського вогню, а тому менше загиблих за останні дні.

Водночас, глава держави наголосив, що так і не вдалося досягти домовленостей з Росією щодо режиму повного припинення вогню, тож ситуація й надалі залишається небезпечною.

Згідно з повідомленням, Портман зазначив, що підтримує надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО.

Президент оцінив сильну позицію США щодо недопущення завершення будівництва газопроводу "Північній потік - 2" і подякував за санкційну підтримку.

Також Зеленський додав, що Україна зацікавлена у тісній співпраці зі Сполученими Штатами у протидії дезінформації.

Він зауважив, що з радістю очікує на візит Портмана до України у складі двопартійної делегації Конгресу США.

Що відомо про приїзд Блінкена в Україну

  • Робочий візит держсекретаря США до України відбудеться 5-6 травня. Блінкен приїде в Київ на запрошення глави МЗС Дмитра Кулеби.
  • 6 травня глави української та американської дипломатії проведуть переговори. Вони обговорять розвиток стратегічного партнерства України та США, поглиблення взаємодії у політичній та безпековій сферах, збільшення обсягів торгівлі та інвестицій.
  • Також Блінкен проведе зустріч з президентом України Володимиром Зеленським, іншими високопосадовцями та представниками громадянського суспільства.