Зеленський заявив, що Мінські домовленості мають бути "трішечки гнучкими"

Президент переконаний, що перший пункт Мінських домовленостей щодо встановлення сталого припинення вогню вже виконано.

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що Мінські домовленості мають бути «трішечки гнучкішими».

Про це він сказав в інтерв'ю для програми ВВС HARDtalk.

«Ми розуміємо всі сьогодні, що у нас є тільки «нормандський формат», і ми йдемо по Мінському напрямку. Ми розуміємо, що суб'єкти у Мінському процесі - ми і Російська Федерація, ми вдячні посередництву ОБСЄ на цьому складному шляху», - зауважив Зеленський.

Водночас, за його словами, перший найголовніший пункт був - забезпечити стале припинення вогню.

«Я вважаю, що сьогодні цей пункт виконаний», - заявив він.

«Що стосується речей, слів, які йдуть із Кремля. Я розумію, для чого це, проте я таки хочу вам сказати, що ми готові йти за Мінськом. Що стосується тих розбіжностей, які є і в мене, і в нашому суспільстві, щодо того, що підписав пан Порошенко, так, вони є, і всі знають - і пані Меркель, і пан Путін, я йому неодноразово відкрито говорив: ні, будуть умови, будуть особливі умови, закон про особливий статус - це зміни в Конституції згідно з децентралізацією. Воно все має бути, я з цим згоден, але зміни Конституції, ті, які вони хочуть, вони сьогодні неможливі», - наголосив Зеленський.

Читайте такожЗеленський заявив, що вірить в укладання мирної угоди з Путіним

За словами президента, передача неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону українській владі після виборів в ОРДЛО – це «неправильно». «Ми не можемо забезпечити вибори там. Ніхто зі спостерігачів не приїде. Хто буде приїжджати на ту частину і проводити там вибори, якщо там є озброєні люди. Всі це розуміють. Але ми йдемо за Мінськом. Є таке, треба, щоб Мінськ був трішечки гнучкішим. Ви розумієте, що пройшов час…», - підкреслив Зеленський.

Перемир'я на Донбасі: хронологія

  • 22 липня учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, ОБСЄ, Росія) з врегулювання ситуації на Донбасі дійшли згоди щодо повного і всеосяжного припинення вогню на лінії розмежування з 27 липня.
  • 6 вересня окупанти порушили режим припинення вогню на Донбасі, здійснивши обстріли українських позицій. Загинув український військовий, ще один був поранений.
  • За минулу добу в районі ООС бойовики чотири рази порушили оголошене перемир'я.