Готую хрустку квашену капусту тільки так: 3 найкращі рецепти на зиму

Квашена капуста давно посіла почесне місце на кухні українців.

Квашена капуста в банці - це прекрасна сезонна закуска, яку можна легко приготувати вдома. Цей ферментований продукт добре доповнить будь-який раціон.

Ми підібрали три різні рецепти, кожен з яких варто спробувати, щоб вибрати найвдаліший для себе.

Квашена капуста: рецепт на 3л банку

Це дуже смачна квашена капуста в розсолі. Процес приготування неймовірно простий, а тому вийде навіть у новачків. Для цієї закуски беремо:

  • два кілограми капусти (без качана і поганого листя);
  • три лаврові листки;
  • 1 моркву;
  • дві столові ложки солі;
  • 1,5 літра води.

Капусту нарізаємо ножем, а моркву натираємо. Перемішуємо і додаємо лаврушку. Утрамбовуємо овочі в чисту банку так, щоб не залишилося порожніх місць. У мисці змішуємо окріп і сіль. Коли рідина охолоне, переливаємо розсіл у банку.

Ємність перекладаємо в глибоку миску, щоб рідина з банки могла вільно витікати. Накриваємо закуску марлею і прибираємо в тепле місце.

Через добу проколюємо капусту шпажкою або ножем, щоб випустити газ. Якщо з'явиться зверху піна, її теж треба прибрати. На закінчення процесу бродіння вкаже відсутність піни і прозорий розсіл у банці.

Капуста буде готова через три дні й тоді її можна пробувати. Якщо все гаразд, закрийте щільно кришкою і прибирайте в холод.

Хрустка квашена капуста - класичний рецепт

Для цього варіанта не знадобиться робити маринад. Для приготування закуски потрібно взяти:

  • три кілограми білокачанної капусти;
  • 200 грамів моркви;
  • 10 горошків чорного перцю;
  • п'ять запашних перців;
  • три лаврові листки;
  • 75 грамів солі.

Знімаємо пару верхніх листочків із капусти та нарізаємо її ножем. Не ріжте занадто тонко, щоб капуста не розм'якла. Очищену і вимиту моркву натираємо на насадці для корейської моркви.

Перекладаємо капусту в глибоку миску і перетираємо руками, щоб вона пустила сік. Пересипаємо моркву, додаємо спеції та перемішуємо.

Перекладаємо все в чисту банку і щільно трамбуємо. Між шарами майбутньої закуски укладаємо лаврушку. Сік із миски виливаємо в банку. Накриваємо її кришкою і прибираємо ємність у тарілку або миску. Це потрібно, щоб рідина, яка витікатиме під час бродіння, не виливалася на підлогу.

Залишаємо банку з капустою на чотири-сім днів у теплі. Час від часу протикайте вміст банки шпажкою, щоб випустити повітря. Не пропускайте цей крок, інакше квашена капуста буде гіркою.

Квашена капуста - рецепт із болгарським перцем

За цим рецептом виходить дуже смачна капуста - квашена і з нотками солодкого болгарського перцю. Для приготування беремо:

  • кілограм білокачанної капусти;
  • одну моркву;
  • один болгарський перець;
  • столову ложку солі;
  • один-два лаврові листки;
  • 0,5 чайної ложки чорного перцю горошком.

Спочатку шаткуємо капусту, а морквину натираємо. Перець потрібно нарізати дрібною соломкою. Усе перекладаємо в миску, змішуємо із сіллю, перцем і лавровим листом.

Якщо капуста виявилася не дуже соковитою, варто розвести сіль у склянці води та влити до овочів. Утрамбовуємо все в банку і прикриваємо кришкою. Поміщаємо ємність у миску. Це потрібно, щоб овочевий сік, який буде виливатися з банки, не потрапив на підлогу.

Залишаємо ємність із капустою за кімнатної температури на три доби. Щодня проколюємо шпажкою капусту біля стінок і в середині, щоб вийшов газ. Потім можна закрити банку кришкою і прибрати в холодильник на зберігання.

Вас також можуть зацікавити новини: