Березовий сік на зиму можна збирати з середини квітня.
Березовий сік - дуже смачний, освіжаючий і повністю натуральний напій, який можна зібрати тільки навесні. Щоб насолоджуватися його вітамінами круглий рік, можна закрити березовий сік на зиму в банках.
Сік вилити в каструлю, поставити на середній вогонь і довести до кипіння, постійно знімаючи піну. Після закипання додати цукор і лимонну кислоту, перемішати до розчинення. Банки для соку простерилізувати. Розлити сік по підготовленим банкам і щільно закрити кришкою. Закрити кришками, перевернути догори дном і залишити до повного охолодження.
Апельсин можна замінити лимоном. В такому випадку лимонна кислота не знадобиться.
Сік перемішати з цукром і лимонною кислотою. Вилити в каструлю і довести до кипіння. Обов'язково зняти піну з соку. Апельсин помити і нарізати кружечками, розкласти в стерилізовані банки. Розлити по банках з апельсином кип'ячений сік. Закрити банки кришками, перевернути і залишити до охолодження.
Березовий сік влити в каструлю. Додати цукор, лимонну кислоту і льодяники, коли сік нагріється. Довести сік до кипіння і відразу вимкнути. Перемішувати до повного розчинення цукерок. Розлити березовий сік по стерилізованим банкам і закрити кришкою. Банки перевернути, укутати і залишити до повного охолодження.