Приготувати частування легше, ніж здається.
Київський торт у багатьох українців асоціюється зі столицею нашої країни, куди раніше і потрібно було їхати заради того, щоб спробувати цей десерт. На щастя, зараз його можна купити в будь-якому місті, а ще краще - приготувати самостійно. Це не так важко, як багато хто думає.
Найголовніше в цьому десерті - шкіри та крем. Обидва інгредієнти важливо зробити правильно, інакше нічого не вийде. Будь-яка господиня зможе приготувати Київський торт - рецепт нескладний, але потрібно дотримуватися таймінгу і технології.
ВАЖЛИВО: для приготування торта потрібні дві роз'ємні форми 21 і 24 см або два кондитерські кільця такого ж діаметру.
Інгредієнти для коржів:
Інгредієнти для крему "Шарлотт":
Спочатку здається, що тільки кондитер зможе приготувати Київський торт - рецепт 1956 року має вигляд завдання із зірочкою. Проте спекти улюблені солодощі можна з першого разу, якщо дотримуватися всіх правил.
ВАЖЛИВО: перед тим як будете готувати Київський торт, зістарьте білки. Це означає, що вам потрібно помістити в суху миску 220 грамів білків і залишити їх щонайменше на ніч за кімнатної температури, а краще - на три дні.
Насамперед подрібнюємо горіхи в блендері на велику крихту, потім в окремій сухій ємності змішуємо їх із борошном і 200 грамами цукру. В іншій мисці, абсолютно сухій, збиваємо міксером білки до піни, а потім, не вимикаючи міксер, всипаємо 55 грамів цукру. Збиваємо до стійких піків, на це піде приблизно 10-15 хвилин. Потім акуратно силіконовою сухою лопаткою вмішуємо в білки горіхову суміш.
Дно роз'ємних форм застеляємо пергаментом, нічим не змащуємо, викладаємо суміш порівну в кожну. Ставимо в попередньо розігріту духовку на 150 градусів і печемо 90 хвилин, не відчиняючи дверцята. Після закінчення часу дістаємо коржі й залишаємо у формах на ніч або на добу за кімнатної температури.
Першу половину ми зробили, і у нас майже готовий Київський торт - класичний рецепт передбачає ще й крем "Шарлотт", яким ми будемо змащувати коржі. Готувати його потрібно відразу перед складанням торта. Для цього жовтки і воду виливаємо в сотейник. Розмішуємо до однорідності, додаємо згущене молоко і ванільний цукор або есенцію. Перемішуємо вінчиком, ставимо на вогонь і варимо, постійно помішуючи, до загустіння. Важливо не перегріти крем, інакше жовток "згорнеться". Перевірити густоту сиропу легко - для цього потрібно занурити в сотейник дерев'яну ложку і провести пальцем. Якщо залишається смуга, значить, сироп готовий. Перекладаємо його в миску, щоб зупинити процес нагрівання, накриваємо щільно харчовою плівкою й охолоджуємо до кімнатної температури.
Чистим міксером збиваємо м'яке вершкове масло до кремоподібної текстури, потім, не вимикаючи міксер, по одній чайній ложці вливаємо сироп. Наприкінці половину крему перекладаємо в чисту миску, а в той, що залишився, додаємо какао. Ще раз збиваємо міксером.
Дістаємо коржі з форм і той, що більший, обрізаємо під розмір. Крихту, що залишилася, подрібнюємо вручну. Змащуємо перший корж білим кремом, на нього зверху кладемо другий, змащуємо боки і верх шоколадним кремом. Боки обсипаємо крихтою, яка залишилася від коржів. За бажанням ви можете залишити трохи шоколадного крему, щоб перекласти його в кондитерський мішок і зробити прикраси зверху, але це не обов'язково. Готовий десерт потрібно просочити в холодильнику ніч, а потім подавати до столу. Таким чином у вас вийшов шикарний торт Київський - рецепт у домашніх умовах, як бачите, легко повторити.