Німецький штоллен - це найпопулярніший в Європі різдвяний десерт.
Штоллен – це німецький десерт зі здобного дріжджового тіста, в який додають цукати, родзинки, ром, марципан та інші продукти. Випічка має овальну форму, що символізує новонародженого Ісуса.
Зверху штоллен покривається шаром масла і цукровою пудрою. Німецькі господині готують штоллен заздалегідь і залишають його "дозрівати" в холодильнику на 2-3 тижні.
Рецепт штоллена не можна назвати простим, але результат вартий всіх зусиль. Неймовірно ароматний і барвистий кекс обов'язково закохає в себе всю сім'ю. Приготувати штоллен можна заздалегідь і витримати в холодильнику кілька тижнів. Або ж з'їсти відразу, адже утриматися дуже непросто.
Для покриття:
Сухофрукти, родзинки, горіхи і цукати залити ромом і залишити на 3 години. Відкинути на друшляк і злити алкоголь (за бажанням його пізніше можна додати в випічку), обваляти сухофрукти в борошні.
Молоко змішати з цукром і дріжджами, додати кілька столових ложок борошна і сіль. Вимісити опару і залишити в теплому місці на 20 хвилин. Окремо змішати ванілін з розм'якшеним маслом. В опару додати решту борошна, масло з ваніліном, терту цедру лимона і жовтки. Вимісити гладке тісто.
У тісто для штоллена покласти суміш цукатів, сухофруктів і горіхів. Вимісити до однорідності. Викласти тісто в миску і поставити в тепле місце на 2 години під рушником. Потім розкачати тісто у формі овалу і зробити поглиблення посередині. Перекласти штоллен на деко і залишити на 1 годину.
Випікати штоллен 1 годину при температурі 180°. Через 40 хвилин випічку накрити фольгою, щоб вона не підгоріла. Розтопити масло для змазування штоллена. Гарячий штоллен змастити маслом і посипати цукровою пудрою. Залишити різдвяний штоллен на 2-3 тижні в холодильнику, або з'їсти відразу.
Вам також може бути цікаво: