Приготувати торт сметанник під силу навіть початківцю кулінарові.
Сметанник - простий і неймовірно смачний торт, який багатьом знайомий з дитинства. Ніжність повітряного бісквіта підкреслюється легкою кислинкою сметанного крему. Це ідеальний десерт до чаю для тих, хто не любить занадто солодкі торти.
Для тіста:
Для крему:
Для тіста яйця збити з цукром до пишної світлої піни. Додати сметану і розтоплене вершкове масло. Всипати просіяне борошно і соду. Перемішати тісто і розділити на дві однакові частини. В одну половину додати порошок какао.
Тісто вилити в круглі форми, вистелені пергаментом. Випікати 30 хвилин при 160 градусах. Готові бісквіти остудити і розрізати поперек. Для приготування крему збити жирну сметану з цукром і ваніліном. Змастити сметанним кремом верх коржів і скласти по черзі білі і коричневі коржі. Потім змастити кремом боки торта. Залишити на 30 хвилин, щоб сметанник просочився.
Для тіста:
Для крему:
Яйця збити з цукром до пишної піни. Додати сметану і дрібку солі, збити ще раз. Додати в тісто борошно, розпушувач і какао. Замісити густе тісто, поки воно не перестане липнути до рук. Залишити тісто в холодильнику на 20 хвилин. Потім розкатати тонкі круглі коржі однакового розміру. Випікати з двох сторін на сухій сковороді.
Для тіста збити сметану зі згущеним молоком. Можна взяти менше згущеного молока, якщо любите не дуже солодкі десерти. Коржі остудити і змастити кремом. Зверху торт за бажанням прикрасити горіхами або крихтами печива.
Для основи:
У каструлю висипати цукор, ванільний цукор, борошно, крохмаль. Вбити яйця. Додати сметану і все перемішати. Поставити каструлю на середній вогонь і варити сметанний крем 10 хвилин, весь час помішуючи. В кінці варіння зменшити вогонь до мінімального.
Зняти крем з плити і відразу вмішати в нього розм'якшене вершкове масло. Охолодити крем до кімнатної температури. Печиво подрібнити в блендері, або покласти в пакет і розбити молотком. Розтопити вершкове масло для основи. Змішати гаряче розтоплене масло з печивом. Викласти в круглу форму, сформувати основу і бортики торта.
Прибрати форму з печивом на 15 хвилин в холодильник. Потім залити основу сметанним кремом і залишити на ніч в холодильнику. Готовий торт можна посипати крихтою печива або порошком какао.