Головне правило - всі продукти повинні бути кімнатної температури.
За цим рецептом заливний пиріг на швидку руку завжди буде виходити неймовірно смачним. Пиріг з яблуками буде ніжний, у міру солодкий. М'яке пухнасте тісто добре ріжеться, а чарівний аромат змусить заздрити всіх сусідів.
Для приготування тіста нам будуть потрібні такі інгредієнти:
Дуже важливо, щоб всі продукти були кімнатної температури, потрібно заздалегідь дістати їх з холодильника. Ще один варіант - злегка нагріти кефір. Можна поставити на хвилину в мікрохвильовку, після чого кожні 15-20 секунд перевіряти і перемішувати, щоб більше нагрітий біля стінок посуду продукт не згорнувся. Тоді після змішування холодних яєць з теплим кефіром тісто стане якраз потрібної температури.
Для початку розтоплюємо вершкове масло, щоб воно трохи вистигло до потрібного моменту. Розтопити можна в каструлі на плиті або в піалі в мікрохвильовці, розмішати.
Форму для випічки змащуємо з боків вершковим або рослинним маслом, застилаємо пергаментом для випічки. Якщо форма не роз'ємна, беремо папір із запасом, що потім було легше витягнути пиріг.
Тепер підготуємо начинку: яблука чистимо від серцевини і шкірки, в очищеному вигляді їх повинно вийти близько 400 грам. Ріжемо часточками завширшки близько 1 см.
Включаємо духовку, вона має встигнути розігрітися до 180 градусів. У ємність з борошном всипаємо соду і сіль і акуратно розмішуємо. Не треба гасити її оцтом, в пирозі вона не відчувається.
Далі в глибокому посуді міксером збиваємо яйця і цукор, всипаємо ванільний цукор. Вливаємо не холодний кефір, розтоплене масло і збиваємо на середній швидкості близько трьох хвилин.
Тепер на отриману масу потрібно просіяти через сито борошно, поступово додаючи і весь час перемішуючи. Таким чином акуратно замішуємо тісто вінчиком до отримання повної однорідності, по консистенції маса повинна стати як не дуже рідка і не дуже густа сметана.
Половину замішаного тіста виливаємо в форму, розрівнюємо лопаткою і викладаємо яблука, злегка вминаємо їх у тісто. Якщо робите з корицею - це якраз момент, щоб посипати нею яблука. Після цього викладаємо другу частину тіста і також добре розрівнюємо лопаткою.
Прибираємо в духовку і випікаємо приблизно 40 хвилин. Якщо пиріг вже зарум'янився, а середина ще не пропеклася і шпажка, якою ви проткнули пиріг для перевірки на готовність, виходить не сухою, а з сирим тістом, - прикриваємо фольгою і печемо ще 5-10 хвилин. Тоді пиріг доготується і не підгорить.
Виймаємо пиріг з яблуками з форми за пергамент, ставимо на дерев'яну дошку і даємо трохи охолонути. Перед подачею рясно посипаємо цукровою пудрою через ситечко. Випічкою можна насолоджуватися як в теплому, так і в повністю охолодженому варіанті.
Важливі поради:
Якщо ви не впоралися з тістом за 10 хвилин, не турбуйтеся - наб'єте руку і будете справлятися за 9! Приємного апетиту!