Дуже простий у приготуванні маківник можна робити кожні вихідні.
Неймовірно смачний і пишний торт маківник популярний у Польщі, Литві, Україні та інших слов'янських країнах. Цей десерт люблять за простоту приготування - не потрібно викачувати коржі або готувати багатокомпонентний крем. Просто змішайте всі інгредієнти для тіста і поставте в духовку. Після дегустації більшість людей погодиться - це найсмачніша випічка з маком.
Інгредієнти:
За бажанням у пиріг можна додати горіхи, сухофрукти, яблука, банани.
Духовку заздалегідь розігрійте до 180°. У великій мисці змішайте цукор, ванільний цукор, сіль, мак. З лимона зніміть цедру і натріть на дрібній тертці, додайте до решти інгредієнтів. Борошно просійте разом із содою, змішайте з іншими сухими інгредієнтами.
Окремо збийте яйця з теплим молоком. Додайте лимонний сік за смаком. Поступово вливайте суміш до сухої основи та замісіть тісто.
Форму для випічки (діаметр 20 см) змастіть вершковим маслом і посипте манкою, щоб лимон не пригорів. Влийте тісто і випікайте маківник 45 хвилин за 180°. Готовність перевіряйте зубочисткою. За бажанням посипте готовий пиріг цукровою пудрою або полийте розтопленим шоколадом.
Інгредієнти:
Духовку заздалегідь розігрійте до 180°. Курячі яйця розділіть на білки та жовтки. Жовтки збийте з цукром і розм'якшеним вершковим маслом. До жовткової суміші додайте мак і борошно з розпушувачем, а також (за бажанням) горіхи та сухофрукти.
Курячі білки збийте міксером до м'яких піків (густа біла піна). Акуратно введіть до решти інгредієнтів і перемішайте. Вилийте тісто в змащену олією форму для випічки. Якщо форма силіконова, то можна не змащувати. Випікайте 30-40 хвилин при 180°.