Приготування глінтвейну – творчий процес, який спонукає до експериментів.
З настанням холодів в Україні вже традиційно згадують про глінтвейн. Трохи гарячого вина з прянощами можуть внести трохи тепла і затишку навіть у найпохмуріші і морозні зимові дні.
Глінтвейн допоможе скоротати вечір з друзями або прикрасити святковий стіл. Готувати його зовсім не складно, особливо якщо знати кілька невеликих нюансів. УНІАН знайшов в мережі рецепти глінтвейну і готовий дати кілька важливих порад щодо його приготування.
Класичний глінтвейн готується з червоного сухого вина. На півтора літра вина знадобиться 150-200 грамів цукру (за смаком), по дрібці гвоздики, кориці, тертого (або меленого) імбиру і кардамону, а також лимон.
Лимон вимити і натерти цедру на середній тертці. Змішати з цукром і спеціями, висипати в емальовану каструлю. Отриману суміш залити вином і перемішати.
Поставити каструлю на повільний вогонь, розігріти до 70-80 градусів, помішуючи. Напій бажано процідити, подавати гарячим, з часточками апельсина.
Важливо пам'ятати, що глінтвейн не можна доводити до кипіння.
Глінтвейн можна готувати і без цукру, але такий рецепт сподобається любителям характерного для вина кислого присмаку. Цукор можна замінити медом – півтори столові ложки на півтора літра вина.
Солодкості глінтвейну без цукру можуть додати і фрукти – вичавіть в глінтвейн трохи апельсинового соку, або додайте дрібно нарізані цитрусові в нагріте вино і дайте йому настоятися.
Для тих, хто не хоче або не любить пити, давно придумали безалкогольний глінтвейн. Його готують на основі соку.
На літр темного виноградного, смородинового або вишневого соку потрібно 3-4 стручки гвоздики, 2 зірочки бадьяну, столова ложка меленого імбиру, щіпка кориці та лимон.
Приправи змішати в глибокій мисці, вимити і дрібно нарізати лимон, видаливши кісточки. Нагріти сік у неметалевої каструлі, не доводячи до кипіння.
Додати в гарячий сік приправи та лимон, ретельно перемішати, накрити кришкою і дати настоятися близько 15 хвилин. Подавати теплим, за бажання – з часточками апельсина.
Безалкогольний глінтвейн можна приготувати і на основі яблучного соку. Така рецептура додатково потребуватиме яблука – його слід дрібно нарізати і додати в нагрітий сік разом з лимоном і приправами.
Безалкогольний глінтвейн з яблучного соку вийде світлим. Його можна підфарбувати, додавши ложку порічкового, або вишневого варення.
Глінтвейн з апельсином і медом також готується на основі червоного сухого вина. На одну пляшку (750 мл) потрібно половинка апельсина, половина яблука, 2-3 столових ложки меду, 1-2 палички кориці, 5 горошин запашного перцю, 5-6 бутонів гвоздики.
Дрібно нарізати яблуко і апельсин, покласти в каструлю, змішати з медом і прянощами. Залити каструлю вином і гріти на повільному вогні, помішуючи. Не доводячи до кипіння, зняти з вогню і дати постояти під кришкою до 15 хвилин. Подавати гарячим.
Глінтвейн з зеленим чаєм допоможе привести нерви в порядок і розслабитися.
На одну пляшку червоного сухого вина потрібно половина яблука, половина апельсина, до 100 грамів цукру (за смаком) щіпка тертої кориці, лимон, 4-5 горошин запашного перцю, 3-4 палички гвоздики та 10-20 грамів зеленого листового чаю.
Закип'ятити 100 мл води і заварити в ній чай. Дрібно нарізати лимон, апельсин і яблуко, помістити їх в каструлю і змішати зі спеціями. За смаком додати цукор.
Залити отриману суміш вином. Нагрівати вино приблизно до 80 градусів і додати в нього чай. Накрити кришкою і залишити на 10 хвилин. Напій готовий.
Глінтвейн також готують з білого вина, бажано сухого. Такий напій буде непогано гармоніювати з ромом або коняком.
На 1 пляшку сухого білого вина (750 мл) потрібні 1 столова ложка рому, 100 грамів води, до 150 грамів цукру або меду (за смаком), кілька бутончиків гвоздики, щіпка тертої кориці, по половині апельсина і невеликого яблука.
Замішати спеції з цукром у воді, довести її до кипіння. Дрібно нарізати фрукти, додати їх в киплячу воду, варити 1 хвилину. Додати вино, прогріти, не доводячи до кипіння. В гарячий напій додати столову ложку рому.
Приготування глінтвейну – творчий процес, який спонукає до експериментів. Важливо лише пам'ятати, що вино не варто доводити до кипіння, а також не робити напій занадто солодким.
Для тих, хто шукає легких шляхів, або просто економить час, давно доступні спеціальні суміші для його приготування.
Подавати глінтвейн можна з фруктами або паличкою імбиру, у високих келихах. У такому вигляді він стане чудовою прикрасою новорічного столу.