Квітень-вдалий час для збору і приготування соку берези.
Сік берези - дуже корисне і освіжаюче джерело вітамінів. Його збирають з дерев у квітні. Оскільки цей напій є сезонним, багато людей заготовляють його про запас в банках. Домашній березовий сік не втрачає смакових якостей і корисних властивостей при зберіганні. У його якості ви завжди можете бути впевнені на відміну від магазинного напою.
Березовий сік вилити в каструлю і довести до кипіння, знімаючи піну. Після закипання додати цукор і лимонну кислоту, перемішати до повного розчинення. Вимкнути вогонь і простерилізувати банки для соку. Розлити сік по підготовленим банкам. Закрити кришками і перевернути банки догори дном. Залишити під теплою ковдрою до повного охолодження.
Апельсин можна замінити лимоном. В такому випадку лимонна кислота не знадобиться.
Свіжий сік процідити через складену в 4 шари марлю. Апельсин помити і висушити, нарізати половину апельсина великими кружечками. Помістити апельсин в банку. Сік перемішати з цукром і кислотою, вилити в каструлю, довести до кипіння і обов'язково зняти піну.
Закипілий сік вилити в стерилізовану банку з апельсинами і закрити прокип'яченою кришкою. Перевернути банку верх дном і зберігати до охолодження.
Сік процідити через кілька шарів марлі, щоб видалити всі домішки. Додати цукор і розмішати до розчинення, покласти родзинки. Поставити сік в темне місце на 3 доби, щоб він заграв. Потім квас розлити по стерилізованим банкам і зберігати в холодному місці.
Читайте також інші рецепти: