Готувати наваристу солянку можна по-різному.
Солянка - це густий суп, який уперше почали готувати в 15-17 столітті. Вважається, що це була селянська страва - тоді юшку готували на м'ясному бульйоні з додаванням капусти, м'яса, цибулі та огірків. Згодом до рецепта додали каперси, мариновані гриби, лимон, маслини і навіть квас - у такому вигляді густий суп у 19 столітті почали подавати в трактирах великих міст. Зараз кожна господиня готує солянку по-своєму.
Солянка по-домашньому не повинна готуватися довго, тому для будь-якої жінки, якій потрібно швидко нагодувати сім'ю, цей рецепт стане порятунком.
Інгредієнти:
Картоплю почистити, вимити, нарізати середніми кубиками, опустити в каструлю з киплячою водою. Туди ж додати дрібно нарізану цибулю, варити все разом 15 хвилин. Кубиками нарізати ковбасу, грудинку й огірки. Розігріти сковорідку з рослинною олією, викласти терту моркву. Смажити три хвилини, потім додати копченості та смажити ще три хвилини.
Прямо на сковорідку налити півсклянки води з каструлі, туди ж викласти томатну пасту, посолити, поцукрувати, додати огірки, перемішати й тушкувати 5 хвилин. Щойно звариться картопля, вилити в каструлю весь вміст сковороди, перемішати, покласти лавровий лист і варити 5-7 хвилин. Солянка збірна готова - її потрібно тільки зняти з вогню і дати настоятися 10-20 хвилин. Подавати можна з кропом і сметаною.
Будь-яка господиня підтвердить, що солянка збірна м'ясна може бути приготована з різного набору м'ясних делікатесів. У цьому рецепті використовується курка, але й готувати суп доведеться трохи довше.
Інгредієнти:
Куряче м'ясо вимити, покласти в каструлю, залити холодною водою і зварити бульйон - піде на це приблизно 60 хвилин. Картоплю почистити, вимити, нарізати кубиками і в окремій ємності зварити. На розігріту сковороду з олією викласти нашатковану цибулю, смажити дві хвилини. Туди ж додати томатну пасту, 2-3 столові ложки бульйону, перемішати і тушкувати кілька хвилин.
Огірки нарізати скибочками, перекласти в миску, залити склянкою бульйону, тушкувати під кришкою 10 хвилин. М'ясні продукти нарізати скибочками і викласти їх у бульйон з-під курки. Туди ж додати огірки, цибулю і лавровий лист. Варити 10 хвилин, тільки потім викласти до решти інгредієнтів картоплю. Це солянка класична, яку можна приготувати вдома - подавати її потрібно з лимоном, зеленню, маслинами та сметаною.