Обрядове меню на Івана Купала: що готували до свята наші пращури

Традиційні страви на Івана Купала включають кашу, квас, пісні вареники та ароматний трав'яний чай.

Свято Івана Купала крім широко відомих традицій з купаннями, ворожіннями і стрибками через багаття має також кулінарні звичаї.

На це свято наші предки готували спеціальну обітну кашу, яку називали "кулага". Кашею спочатку пригощали голодних і жебраків, а потім їли самі. На Івана Купала також варили квас, який, за віруваннями предків, приносить удачу 7 липня. А завершували святкову трапезу солодкими варениками.

Обрядова каша на Івана Купала

  • Ячна крупа - 2 склянки.
  • Молоко - 1 літр.
  • Вершкове масло - 50 г.
  • Цукор і сіль за смаком.
  • Фрукти для прикраси.

Люди, які дотримуються посту, можуть замінити молоко на воду, а вершкове масло на олію.

Крупу ретельно промити водою і висипати в суху гарячу сковороду. Злегка підсмажити кашу до сухості. Потім висипати крупу в каструлю з молоком і довести до кипіння. Додати цукор і дрібку солі. Варити крупу, поки вона не стане густою кашею (10-50 хвилин).

В кінці варіння додати масло, накрити кришкою і вимкнути вогонь. Залишити кашу під кришкою на 20 хвилин. Подавати з будь-якими фруктами або горіхами.

Петровський квас на Івана Купала

  • Житні сухарі - 800 г.
  • Вода - 4 л.
  • Борошно - 1 ч. л.
  • Цукор - 100 г.
  • Мед - 100 г.
  • Тертий хрін - 100 г.
  • Дріжджів - 25 г.

Сухарі залийте окропом, щоб вода повністю їх покрила, і залиште в теплому місці на добу. Потім процідіть рідину через марлю і розбавте її рештою води. Візьміть півсклянки квасу і розведіть в ньому борошно і дріжджі. Ретельно перемішайте і влийте суміш в решту квасу.

Додайте в квас цукор і поставте в тепле місце на ніч для бродіння. Перед тим як розливати квас в пляшки, додати в нього мед і хрін. Пляшки з квасом поставте в холодильник на 2 доби - після цього напій готовий.

Купальські вареники з вишнею

  • Борошно - 3 склянки.
  • Вода - 150 г.
  • Яйця - 2 шт.
  • Вишні - 4 склянки.
  • Цукор - 100 г.
  • Сіль за смаком.

З борошна, води, солі і яєць замісити еластичне тісто. Помийте і переберіть вишні, видаліть кісточки і пересипте цукром. Залиште ягоди з цукром на 30 хвилин. Потім відкиньте на друшляк і злийте сік. Розділіть тісто на однакові кульки. Тонко розкачайте тісто і зліпите вареники з вишнями. Варити вареники в окропі кілька хвилин.

Вас також можуть зацікавити новини: