Традиційні страви на Івана Купала включають кашу, квас, пісні вареники та ароматний трав'яний чай.
Свято Івана Купала крім широко відомих традицій з купаннями, ворожіннями і стрибками через багаття має також кулінарні звичаї.
На це свято наші предки готували спеціальну обітну кашу, яку називали "кулага". Кашею спочатку пригощали голодних і жебраків, а потім їли самі. На Івана Купала також варили квас, який, за віруваннями предків, приносить удачу 7 липня. А завершували святкову трапезу солодкими варениками.
Люди, які дотримуються посту, можуть замінити молоко на воду, а вершкове масло на олію.
Крупу ретельно промити водою і висипати в суху гарячу сковороду. Злегка підсмажити кашу до сухості. Потім висипати крупу в каструлю з молоком і довести до кипіння. Додати цукор і дрібку солі. Варити крупу, поки вона не стане густою кашею (10-50 хвилин).
В кінці варіння додати масло, накрити кришкою і вимкнути вогонь. Залишити кашу під кришкою на 20 хвилин. Подавати з будь-якими фруктами або горіхами.
Сухарі залийте окропом, щоб вода повністю їх покрила, і залиште в теплому місці на добу. Потім процідіть рідину через марлю і розбавте її рештою води. Візьміть півсклянки квасу і розведіть в ньому борошно і дріжджі. Ретельно перемішайте і влийте суміш в решту квасу.
Додайте в квас цукор і поставте в тепле місце на ніч для бродіння. Перед тим як розливати квас в пляшки, додати в нього мед і хрін. Пляшки з квасом поставте в холодильник на 2 доби - після цього напій готовий.
З борошна, води, солі і яєць замісити еластичне тісто. Помийте і переберіть вишні, видаліть кісточки і пересипте цукром. Залиште ягоди з цукром на 30 хвилин. Потім відкиньте на друшляк і злийте сік. Розділіть тісто на однакові кульки. Тонко розкачайте тісто і зліпите вареники з вишнями. Варити вареники в окропі кілька хвилин.