Варення з кульбаби просто п'ють з чаєм, а ще вживають при захворюваннях печінки, жовчного міхура, авітамінозі, анемії і підвищеному тиску.
Кульбаба, яку зазвичай вважають бур'яном, насправді їстівна і корисна. Її додають в салати, готують вино та варення з кульбаби - воно підвищує імунітет та допомагає вилікувати застуду. Три рецепти такого квіткового десерту - в матеріалі УНІАН.
Раныше ми розповідали, як приготувати домашній лимонад - 3 рецепти корисного напою.
Кульбаба містить багато корисних речовин - вітаміни з, А, В2, Е, РР, холін, марганець, залізо, кальцій, фосфор і навіть 5% білка. У лікувальних цілях використовують всі частини рослини - корінь, листя, суцвіття і сік кульбаби. З суцвіть зазвичай готують варення - його вживають для профілактики вірусних інфекцій і поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, а також при захворюваннях печінки, жовчного міхура, авітамінозі і анемії. Також квіткове варення допомагає знизити тиск при гіпертонії.
Утім, у варення з кульбаби є й протипоказання: переїдати його небезпечно - можна "заробити" гіпервітаміноз і діарею. Зовсім не можна їсти таке варення тим, у кого алергія та індивідуальна непереносимість кульбаби, якщо є загострення хронічних захворювань внутрішніх органів, виразкова хвороба, цукровий діабет, камені в жовчному міхурі.
Суцвіття кульбаб для варення збирають у травні і червні - опівдні, коли всі квіточки розкрилися. Вони маютьбути красивими, без пошкоджень, сухих пелюсток і комах.
Важливий момент: перед приготуванням квіточки кульбаб не миють, щоб не змити корисний пилок з суцвіть - тому збирати кульбаби потрібно в екологічно чистому місці, подалі від доріг і промисловості.
Перед приготуванням суцвіття кульбаб потрібно розібрати на пелюстки, видаливши зелену частину - вона буде гірчити.
Такий десерт виходить з приємною кислинкою. Це хороша профілактика застуди та ліки проти вірусної інфекції.
Інгредієнти:
Помийте і наріжте кубиками лимон, кісточки видаліть, додайте пелюстки кульбаб і перемішайте. Залийте 1 л води, накрийте кришкою і варіть на середньому вогні до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть ще 15 хвилин. Дайте повністю охолонути і процідіть через марлю - жмих потрібно викинути. Перелийте відвар в каструлю, додайте цукор і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть до потрібної консистенції. Розлийте готове варення по стерилізованих банках. Зберігайте в холодильнику.
Таке варення також багате вітаміном C і захищає від застуди та грипу, а ще корисне при авітамінозі (по 1 ложці в день). Апельсини надають десерту красивий золотистий відтінок.
Інгредієнти:
Змішайте пелюстки кульбаби з часточками апельсина, залийте водою і доведіть до кипіння на середньому вогні. Коли закипить, варіть на слабкому вогні без кришки 1 годину. Процідіть, відвар змішайте з цукром і варіть ще 40 хвилин. Розлийте варення по стерилізованих банках.
М'ята надає варенню з кульбаби заспокійливий ефект, а також хороша проти хвороботворних бактерій.
Інгредієнти:
Залийте пелюстки водою, поставте на вогонь. Помийте листочки м'яти, додайте до кульбаби і варіть 1 годину на повільному вогні. Процідіть, у відвар додайте цукор, варіть ще 50 хвилин. Додайте нарізаний лимон і проваріть ще 10 хвилин.