Улюблені страви з дитинства приготувати дуже просто, якщо керуватися цими порадами.
Всі ми чули розповіді наших бабусь або батьків про те, яка була їжа в СРСР. Історії про величезні черги і морозиво за 3 копійки, напевно, знайомі кожному. В умовах дефіциту продуктів, а іноді і коштів, обходитися доводилося мінімальним асортиментом.
Як відомо, радянська кухня не рясніла розмаїттям. Однак з огляду на той факт, що до складу Радянського Союзу входили багато народів, кулінарія перейняла багато їхніх особливостей. Так, популярні страви в СРСР включають в себе як українську, так і кавказьку, узбецьку та інші кухні. Складно знайти господиню, яка ніколи не готувала український борщ або узбецький плов. Багато радянських рецептів других страв, до того ж, інтерпретуються в різних країнах по-різному - залежно від культур і традиційних продуктів або спецій. Далі ми розглянемо одні з найвідоміших страв того часу.
Мабуть, однією з головних "родзинок" Радянського Союзу була консервація. Багато страв СРСР по суті є заготовками на зиму. Пояснити це доволі просто: закривали консервацію часто тому, що поставки продуктів були нестабільними, а деякі товари і зовсім розмітали з полиць за лічені хвилини.
Яскравий приклад СРСР - страви з огірків. Консервований овоч кладеться в багато улюблених страв СРСР. Величезну популярність серед господинь отримав ніжинський салат - готується він дуже просто, та й собівартість просто копійчана.
Для цієї страви вам знадобляться такі інгредієнти:
Наріжте вимиті огірки тонкими кільцями, а цибулю – півкільцями. Дрібно наріжте кріп і змішайте все в одній мисці. Додайте сіль, цукор і ретельно перемішайте. Щоб інгредієнти салату розподілилися рівномірно, вимішувати його краще руками. Залиште салат постояти 30 хвилин (за кімнатної температури).
Додайте в отриману суміш чорний перець, оцет і ще раз перемішайте. Розкладіть салат по банках, гарненько утрамбувавши. Залийте його соком, який залишився в мисці. Накрийте банки стерильними кришками і відправте стерилізувати – 15 хвилин після закипання води буде достатньо. Закрийте банки, переверніть і залиште до повного охолодження під чимось теплим. З цієї кількості інгредієнтів має вийти три 0,5-літрових банки.
Традиційні новорічні страви СРСР - це олів'є, бутерброди зі шпротами, салат "Мімоза" і пюре. Часто на столі були і радянські страви, які перестали готувати в наш час. Однак у багатьох сім'ях застілля часто не обходилося без однієї смачної і при цьому недорогої закуски – кабачкової ікри.
Готується кабачкова ікра як в СРСР дуже просто. Вам знадобляться:
Крупно наріжте кабачки і цибулю. Прокрутіть овочі через м'ясорубку або блендер (тоді ікра вийде одноріднішою). Перекладіть все в каструлю, потім влийте олію, а також покладіть майонез і томатну пасту. Тримайте 1 годину на середньому вогні, потім всипте цукор, сіль і перець. Все перемішайте і тримайте на вогні ще годину.
Не забувайте помішувати ікру, щоб вона не пригоріла. Готову суміш розкладіть по стерилізованих банках, закрийте, і залиште під чимось теплим на ніч, заздалегідь перегорнувши.
Святкові страви СРСР - це, звичайно ж, і десерти. Радянські рецепти випічки в основному обмежуються простими пирогами, булочками або недорогими в приготуванні тортами. Але є десерт, який користується величезною популярністю і в наші дні. Хоча зараз мало хто вважає горішки зі згущеним молоком святковим блюдом, раніше воно було дефіцитним продуктом, тому в кулінарії його використовували нечасто.
Інгредієнти:
У мисці змішайте розм'якшене масло, яйце, борошно, цукор і ванільний цукор. Вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не стане однорідним. Сформуйте з отриманої маси кульки і перекладіть у форму для приготування горішків. У духовці випікайте при 180°C 15-20 хвилин. Дайте половинкам охолонути, після чого з'єднайте їх згущеним молоком. Зверху присипте цукровою пудрою і насолоджуйтеся печивом.