Квашені огірки не тільки дуже смачні, а й корисні для здоров'я.
Хрусткі квашені огірки - чудова закуска до будь-якої страви. Страва виходить настільки смачною, що навіть розсіл із неї легко випивається. А процес приготування дивує простотою. Навіть якщо у вас немає досвіду з консервацією, то обов'язково впораєтеся.
За смаком такі овочі нагадують солоні огірки, але спосіб приготування відрізняється. Під час квашення закуска проходить процес бродіння і збагачується молочнокислими бактеріями, корисними для кишківника. Смачні квашені огірки на зиму можна зробити навіть в умовах квартири, без використання дубової бочки.
Для приготування підготуйте середнього розміру корнішони, які легко поміщаються в банку, а також свіжу зелень. Сіль обов'язково має бути без йоду, інакше заготівля може вибухнути.
Список продуктів на банку об'ємом три літри:
Огірки перебрати, старанно вимити під проточною водою і залишити в холодній воді на кілька годин. Потім промити ще раз. Хрін, кріп і листя смородини крупно порубати. Часник почистити й нарізати пластинками.
У банку щільно викласти корнішони упереміш із часником. Зверху всипати зелень. Окремо розчинити сіль у воді кімнатної температури і додати перець горошком. Залити маринадом банку, щоб рідина дійшла до "плечей". Ви можете також робити квашені огірки у відрі, пропорційно збільшивши кількість інгредієнтів. Поставте посуд у більшого розміру каструлю або таз, оскільки під час бродіння рідина може виливатися через край.
Зверху на відро або банку поставити широку миску, а на неї вантаж. Залишити суміш бродити на 3-4 дні. Через дві доби огірки вже будуть малосольними. Через три розчин має побіліти.
На цьому етапі закуска готова. Можна з'їсти її відразу або закрити для зберігання на зиму. Для другого варіанта простерилізуйте банку і перекладіть у неї огірки. Зелень викиньте. Розсіл злийте в каструлю і доведіть до кипіння, знімаючи піну. Залийте корнішони доверху.
Щоб огірки квашені на смак нагадували бочкові, додаємо "секретну" приправу - гірчичний порошок. Він робить овочі хрусткими та подовжує термін зберігання. Його всипаємо на верх банки і закручуємо прокип'яченими кришками. Залиште консервацію остигати під ковдрою, а потім переставте в місце для постійного зберігання.