Апетитні томати виходять такими смачними, ніби приготовані в бочці.
Важко придумати закуску смачнішу, ніж соковиті квашені помідори. Водночас солоні та кислі томати чудово доповнюють будь-яку страву. Навіть велику 3-літрову банку консервації легко можна з'їсти за день. До того ж ферментовані овочі вкрай корисні для організму.
Багато кулінарів роблять закуску з гірчичним порошком. Для чого додають гірчицю в помідори, пояснюється так: вона надає томатам приємного пряного смаку, а також запобігає появі грибка і подовжує термін зберігання заготовки.
Для квашення знадобиться набір пряних рослин - листя смородини, вишні та хрону. Якщо готуєте страву взимку і зелені немає, можна взяти пучок петрушки і сушені парасольки кропу.
Повний список інгредієнтів на банку об'ємом 3 літри:
Помідори та зелень ретельно промити. Банку простерилізувати над парою або в мікрохвильовці. Часник дуже дрібно порубати. На дно ємності викласти зелене листя і гірчицю в зернах. Кожен томат бажано проткнути зубочисткою, щоб просочився маринадом. Потім чергуйте овочі з часниковою масою до самого верху банки.
Для розсолу в холодній воді розчинити сіль і цукор. Залити помідори. Зверху на томати викласти лавровий лист, висипати гірчичний порошок і за бажанням додати колечко гострого перцю. Накрийте посуд пластиковою кришкою і поставте в тепле місце на 3-5 днів. Потім спробуйте квашені помідори з гірчицею - якщо смак вам подобається, переставте в холод на постійне зберігання.
Для приготування беремо незрілі томати. У свіжому вигляді вони не смачні, але після квашення стають приємно пряними.
Знадобляться такі інгредієнти:
Томати промити і на кожному зробити надріз у формі хреста. Простерилізувати банку і розмістити на дно часник, сушений кріп і нарізаний кільцями гострий перець. Щільно викласти помідори. У літрі прохолодної води розмішати цукор і сіль.
Помідори з гірчицею холодним способом повністю заливаються розсолом. Поставте їх у холодне місце - через 3-4 тижні незрілі томати повністю проквасяться.