У чому різниця між томатним соусом і кетчупом, і як заготовити смачний кетчуп на зиму - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.
Кетчуп - один з улюблених соусів для українців, його подають до різних страв, їдять цілий рік в чистому вигляді або заготовляють на зиму. Цікаво, що соус і кетчуп - це не одне і те ж. Соусом вважається рідина з різних інгредієнтів, а кетчуп може бути тільки томатним.
УНІАН розповість, як приготувати швидкий кетчуп з помідорів і запастися ним на зиму.
Помідори нарізати великими часточками, видалити серцевину, викласти в каструлю. Поставити ємність з помідорами на слабкий вогонь і дочекатися, поки вони дадуть сік. Якщо за 10-15 хвилин цього не станеться, то влити трохи води. Перемішати і тушкувати овочі 40-50 хвилин на середньому вогні.
Ріпчасту цибулю крупно нарізати, додати до помідорів, довести до кипіння і варити на слабкому вогні 1.5-2 години. Потім зняти каструлю з вогню, додати цукор, сіль, корицю, чорний перець, гвоздику, паприку (червоний перець). Перемішати і подрібнити масу блендером. За бажанням можна додатково пропустити її через сито.
Наповнити каструлю томатною масою, знову поставити на вогонь, довести до кипіння і варити 1.5-2 години. Коли кетчуп загусне, влити оцет, поварити ще 10 хвилин і вимкнути вогонь. Розлити готовий кетчуп по стерилізованим банкам.
Помідори вимити, очистити від шкірки, пропустити через м'ясорубку або блендер. Перелити масу в каструлю, поставити на помірний вогонь і готувати близько 1.5 години, поки майбутній кетчуп не загусне.
Яблука помити, зрізати шкірку, крупно нарізати і додати в томатне пюре. Довести суміш до кипіння, зняти з вогню і почекати 15-20 хвилин, поки маса повністю охолоне. Знову пропустити її через блендер і поставити на середній вогонь, потім додати сіль і цукор, перемішати. Після того, як кетчуп закипить, додати оцет, перець і корицю, готувати ще 5-10 хвилин, а потім розлити по стерилізованим банкам.
Помідори очистити від шкірки, у слив видалити кісточки, цибулю нарізати на кілька частин. Всі інгредієнти скласти в блендер, подрібнити, перелити масу в каструлю, варити на середньому вогні, помішуючи, близько 2 годин.
Окремо подрібнити в блендері петрушку, часник і перець. Додати цю суміш в томатне пюре, потім всипати сіль, цукор і суміш перців, влити оцет і покласти лавровий лист. Перемішати соус і готувати до загустіння 40-50 хвилин. Після закінчення цього часу дістати з кетчупу петрушку і перелити його в стерилізовані банки.