Вже готували лазанью вдома? Цією італійською стравою ви не тільки порадуєте свою сім'ю, але і друзів і колег. Читайте, як її приготувати так, щоб всім сподобалося.
Іноді душа бажає чогось нового, але водночас й простого, щоб не витрачати за плитою більше належного часу. Якщо ви шукаєте, чим особливим порадувати сім'ю і гостей, тоді італійська кухня - для вас. Читайте в цьому матеріалі УНІАН, як готується лазанья за рецептами досвідчених кухарів.
Раніше ми говорили про те, що можна приготувати з фаршу на обід або вечерю.
Лазанья класична або, як її ще називають, лазанья з фаршем є найпростішою стравою італійської кухні після піци.
Вам знадобляться:
Для соусу "Бешамель":
Для соусу "Болоньєзе":
Готуємо спочатку соус "Болоньєзе": смажимо моркву, м'ясний фарш з томатним соусом і травами. Окремо готуємо соус "Бешамель": буквально варимо борошно в молоці з сіллю і спеціями до загустіння.
Після того як соуси будуть готові, змащуємо маслом форму для випічки, потім додаємо "Бешамель" і викладаємо листи лазаньї, чергуючи з соусом "Болоньєзе". Кожен верх посипаємо м'яким сиром, останній - твердим. Це важливо, бо без соусу листи виходять сухими. Всього рецепт класичний займає 30-40 хвилин (за умови 180°C у плиті). По завершенню дайте лазаньї "постояти" 15-20 хвилин.
Якщо звичайні рецепти лазаньї вашим гостям і родичам вже набридли, скористайтеся порадами відомого українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка.
Вам знадобляться:
Для соусу "Бешамель":
Для соусу "Бешамель" розтопіть на сковороді вершкове масло, додайте трохи борошна, просмажте все 3 хвилини. Потім влийте холодне молоко, постійно помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок. Варити соус слід на середньому вогні. Коли маса загусне до стану рідкої сметани, додайте сіль, мускатний горіх, перемішайте - соус готовий.
Для соусу "Болоньєзе" обсмажте цибулю і часник на оливковій олії до м'якості цибулі, додайте селеру. Все разом готуйте близько 2-3 хвилин. Потім додайте фарш, розбийте його лопаткою на маленькі шматочки. Він повинен рівномірно потемніти. Потім влийте сухого вина, а через 5 хвилин - стакан томатного соку, смажити слід ще хвилин 10.
Коли соуси готові, починайте збирати лазанью: традиційно по черзі викладайте макаронні листи, просочені соусами і посипані сирами. Все готувати у духовці з температурою 180°C 40-50 хвилин.
Пам'ятайте, будь-який дорогий інгредієнт можна легко замінити тим, що є у вас в холодильнику (але це не стосується, наприклад, домашнього тіста).
У цьому контексті варто згадати про улюблений усіма господинями рецепт ледачої лазаньї або лазаньї у духовці. Цей рецепт досить простий: він нічим не відрізняється від класичного варіанту, хіба що меншою кількістю інгредієнтів і дешевизною.
Вам знадобляться:
Для соусу "Бешамель":
Для соусу "Болоньєзе":
Робимо все так само: окремо готуємо два соуси (використовуйте доступні овочі - часник, помідори замість томатного соусу), потім щедро змащуємо ними листи вже купленого лаваша і запікаємо. Сир у цьому випадку можна використовувати якогось одного виду: краще, звичайно ж, твердого.
Ще один спосіб приготувати італійську страву швидко - лазанья в мультиварці.
Вам знадобляться:
Для соусу "Бешамель":
Для соусу "Болоньєзе":
Розтопіть масло в режимі "Жарка", поступово додаючи до нього борошно, а потім молоко - це буде соус "Бешамель". Для соусу "Болоньєзе" мультиварку переведіть в режим "Випічка" - щоб обсмажити фарш, цибулю і часник. У режимі "Тушіння" додайте до фаршу томатну пасту.
Щоб зібрати лазанью, дно мультиварки слід вистелити пергаментним папером і змастити соусом "Бешамель". Процедура така ж, як і в класичних рецептах лазаньї в духовці. Потім слід встановити мультиварку в режим "Випічка" на 60 хвилин.
Можна додавати курку і гриби. Лазанья з грибами вийде ще екзотичнішою, ніж лазанья з куркою (коли ви фактично просто замінюєте одне м'ясо на інше). Але завжди звертайте увагу, що багато овочів, включаючи гриби, містять рідину. В такому випадку їх потрібно попередньо обсмажити, інакше лазанья буде схожа на густий суп.