Ледачі голубці називаються так, тому що в них не потрібно загортати фарш в капустяне листя.
Голубці - дуже смачна і популярна в Україні страва, але затратна за часом приготування. Іноді можна витратити півдня, щоб накрутити багато голубців. В ледачих голубцях капуста додається в фарш і обсмажується в томатному соусі. Блюдо за смаком майже не відрізняється від класичного. Ця страва сподобається дітям, які не люблять звичайні голубці.
Рис промити кілька разів і залити холодною водою у співвідношенні 1:2. Трохи підсолити і варити 20 хвилин, періодично помішуючи. Після варіння остудити рис до кімнатної температури. Цибулю дрібно нарізати, а моркву натерти. Капусту нашаткувати.
Розтопити вершкове масло на сковороді і обсмажити цибулю з морквою до золотистого кольору. Потім викласти в сковороду капусту і смажити ще 5 хвилин. Посолити і поперчити овочі. Вмішати в м'ясний фарш рис і обсмажені овочі. Довести фарш до смаку спеціями.
З готового фаршу сформувати фрикадельки або котлети. Форму для запікання змастити соняшниковою олією і викласти голубці. Томатну пасту змішати зі сметаною - це буде соус. Посолити і поперчити соус, і полити їм голубці. Випікати голубці в соусі в духовці 45 хвилин при 180°.
Рис промити, залити 300 мл холодної води і варити 12 хвилин до напівготовності. Відкинути на сито і остудити. Капусту і моркву нашаткувати, а цибулю дрібно нарізати. Обсмажити цибулю і моркву на сковороді 3-4 хвилини. У м'ясний фарш додати рис, обсмажені овочі, капусту, яйце і спеції. Все перемішати і надати фаршу форму котлет. Окремо приготувати соус: томатну пасту змішати зі склянкою води, дрібкою солі і цукру.
На сковороду налити 3 ложки олії і обсмажувати голубці 3-4 хвилини з кожного боку. Залити голубці томатним соусом і накрити кришкою. Готувати на середньому вогні 25-30 хвилин.