Як готується шпундра - забута старовинна українська страва: рецепт зі свининою

Тушкована свинина з буряком за смаком нагадує борщ і називається шпундра.

Українська кухня не обмежується борщем і варениками. Серед наших національних страв трапляються й такі, про які зараз мало хто знає - шулики, крумплі чи гомбовці. Один із таких "забутих" рецептів - шпундра з буряком.

У наш час цю страву рідко готують. Але в давній період кожен українець знав, що шпундра - це крупно нарізане м'ясо, тушковане з буряком і буряковим квасом. Вона згадується в "Енеїді" Івана Котляревського:

"Був борщ до шпундрів з буряками,

А в юшці потрух з галушками,

Потім до соку шарпанина,

Печена з часником свинина."

Страва виходила ситною і з вираженим ароматом буряка, немов борщ без води. Заправляли її часником, зеленню та борошном. Ми розповіли, як готується майже класична шпундра - рецепт, адаптований під сучасні реалії.

Українська шпундра - класичний рецепт

Способом приготування поділився відомий кулінар Володимир Ярославський. Шеф радить заздалегідь зробити буряковий квас. Для цього банку об'ємом 3 літри потрібно на 2/3 наповнити шматочками буряка, залити водою, додати ложку розсолу з капусти чи огірків і залишити на тиждень. Якщо немає часу чекати, то шпундра без квасу готується на звичайній воді з лимонним соком.

Повний список інгредієнтів:

  • кілограм свинини;
  • кілограм буряка;
  • п'ятсот грамів сала;
  • дві великі цибулини;
  • півтора літра бурякового квасу;
  • велика головка часнику;
  • три столові ложки борошна;
  • сіль, перець, спеції;
  • зелень і сметана для подачі.

Сало дрібно нарізати і зробити шкварки на сковороді. На цьому ж жирі обсмажити крупно нарізану свинину. Смажити близько 10 хвилин. Всипати півкільця цибулі, злегка підсмажити і додати дольки буряка. Основний овоч краще спробувати заздалегідь - він має бути солодким і ароматним.

Приправте страву сіллю, перцем, спеціями. Приблизно через 5 хвилин влийте квас (або воду) і тушкуйте страву під кришкою на невеликому вогні. Шпундра готується приблизно 40 хвилин. Ярославський радить вимикати вогонь, коли буряк ще залишається пружним - так краще смакує.

За 5 хвилин перед вимкненням додати в сковорідку подрібнений часник і борошно. За бажання можна долити воду, якщо не хочете густу страву. Подавайте шпундру зі шкварками, зеленню та сметаною.

Свинину можна замінити будь-яким іншим м'ясом. Шпундра з куркою виходить не менш смачною і готується швидше.

Вас також можуть зацікавити новини: