Ця елементарна тушонка навіть не потребує стерилізації банок.
Тушковане м'ясо в банках дуже зручно брати на роботу або похід, або просто використовувати в зайнятий день. Така страва вже повністю готова до вживання - достатньо лише розігріти.
Найпростіше готується тушонка в духовці. Для неї не потрібно стерилізувати тару, а весь процес приготування складається всього з двох кроків. Цей рецепт з'явився одночасно з першими духовими шафами і довів свою надійність.
Для тушкування бажано використовувати не дуже жирні частини, наприклад, корейку або окіст, але й не зовсім пісні. Сіль обов'язково беріть не йодовану, а спеції - на свій смак.
Рецепт на банку об'ємом 500 мл:
М'ясо промити й нарізати на шматки приблизно як на шашлик. На найжирніших частинах залишити тонку смужку жиру, решту зрізати. Сіль і перець перемішати, засипати свинину і розім'яти руками.
Банку тісно наповнити шматками, поклавши посередині лаврові листи. Щоб тушонка зі свинини була соковитою, залиште 2 см вільного місця і покладіть найжирніші частини наверх. Жир розтопиться і "закупорить" ємність.
Поставити в холодну духовку й увімкнути 120°. Зверху прикрити фольгою. Готується тушонка в скляних банках у духовці приблизно 3-4 години. Готову страву щільно закрити кришкою й одразу переставити на постійне зберігання - додаткова стерилізація не обов'язкова.
Робити заготовку можна з будь-яких частин птиці, але обов'язково видаліть великі кістки. Дрібні кісточки та хрящі можна залишити, як і жирові прошарки - тоді страва буде соковитішою. Основний жир зріжте та відкладіть окремо.
Для тари розміром 500 мл візьміть такі інгредієнти:
М'ясо обмити й обсушити, рівномірно обваляти в солі та приправах. Заповнити банку, наверх викласти лавровий лист і накрити "кришкою" з фольги з кількома проколами. Поставити на деко і помістити в духовку. Увімкнути температуру 100°. Тушкувати 3-4 години залежно від об'єму посуду.
Тим часом зрізаний жир розтопити на сковороді на невеликому вогні. Ним заливається готова домашня тушонка з курки в духовці. Закрутити банки стерильними кришками і залишити під пледом, поки повністю не охолонуть, а потім переставити в холод.