Смачні тушковані овочі можуть бути самостійною стравою або гарніром.
Рагу в початковому сенсі - це страва з невеликих шматочків тушкованого м'яса з додаванням овочів. У Радянському Союзі під цією стравою стали розуміти тушковане м'ясо на кістці, а потім взагалі з'явилися варіанти приготування без м'яса. І хоча овочеве рагу не має нічого спільного з французьким оригіналом, менш смачним воно від цього не стає. Готувати рагу можна з будь-яких доступних овочів, які є у вас вдома. Овочеве рагу може бути самостійною стравою або виступати гарніром для різноманітних м'ясних чи рибних страв.
Овочі помити, очистити від шкірки. Цибулю нарізати соломкою, а кабачок і баклажани – півкільцями. Перець нарізати смужками, видаливши плодоніжки. Моркву нарізати кубиком. Томати порізати на четвертинки, залити окропом на хвилину і зняти шкірку, дрібно нарізати. Баклажани, цибулю, моркву і кабачки підсмажити на сковороді з оливковою олією.
Потім додати солодкий перець і помідори, залити м'ясним або овочевим бульйоном, посолити і поперчити, додати цукор. Тушкувати під закритою кришкою на повільному вогні приблизно 25 хвилин. В кінці додати сік лимона і рубану зелень і відразу зняти з вогню. Розкласти рагу по тарілках.
Цибулю нарізати півкільцями, викласти на сковороду з маслом або в чашу мультиварки (режим "Випічка"). Обсмажити цибулю без кришки до золотистого кольору. Моркву нарізати кільцями і додати до цибулі. Філе крупно нарізати, перемішати з морквою і цибулею. Перець очистити від насіння, крупно нарізати і додати до овочів. Гарбуз почистити, нарізати великими кубиками, помідори нарізати великими часточками. Всі овочі покласти в сковорідку до решти інгредієнтів. Часник дрібно порубати і додати в рагу. Тушкувати 7 хвилин.
Очищену картоплю середньо нарізати, додати до м'яса і овочів. Залити рагу водою, посолити і поперчити, додати сушений базилік і тушкувати 40 хв (або 1 годину в мультиварці в режимі "Тушкування"). За 5 хвилин до приготування додати в блюдо дрібно нарізану петрушку.
Читайте також інші рецепти: