Правильно приготовані лисички виходять смачними, ароматними і без натяку на гіркоту.
В Україні настав сезон лисичок. Ці смачні гриби мають приголомшливий аромат, проте їх потрібно вміти готувати. В іншому разі вони будуть гіркими на смак.
Ми розібралися, як і скільки потрібно смажити лисички для кращого результату.
На думку досвідчених грибників, гіркуватий присмак найчастіше з'являється у грибів, які ростуть в оточенні хвойних дерев. Також це може трапитися з лисичками, які збирали в суху та спекотну погоду.
Неприємний смак може з'явитися, якщо їх занадто довго зберігали в морозилці. Якщо прибираєте їх на таке зберігання, то важливо використовувати гриби протягом трьох місяців.
Для розв'язання проблеми ретельно промийте лисички, щоб прибрати всі забруднення, які здатні негативно вплинути на смак. Крім того, хорошим варіантом буде замочити їх у підсоленій воді. Ненадовго залишаємо так гриби, щоб бруд осів і одразу відкидаємо на друшляк. Важливо пам'ятати, що замочувати їх можна на короткий термін. Замість води для замочування можна використовувати молоко. Залиште в ньому лисичку на півтори години.
Варто розуміти, скільки смажити лисички. Їх потрібно попередньо відварити близько 10 хвилин, а потім переходити до обсмажування. Помістіть їх на суху сковорідку і готуйте на середньому вогні хвилин сім-вісім.
Деякі господині задаються питанням, чи можна не варити гриби, а одразу смажити, адже не завжди є час для попередньої підготовки. Зазвичай лисички відварюють або готують на пару, але це не обов'язково, якщо у вас молоді гриби.
Важливо розуміти, що якщо не відварювати їх, то час смаження дещо збільшиться, але їх все одно можна так готувати. Крім того, у цьому разі потрібно буде випарувати зайву вологу.
Лисички, які не відварювали, на сковороді випустять багато соку. Щоб вони смажилися, а не тушкувалися, рідину потрібно випарувати. Їхній загальний час приготування при цьому збільшиться вдвічі - до 15 хвилин. Приправляти гриби потрібно, коли вони будуть майже готові.
Для прикладу розглянемо, як і скільки смажити лисички зі сметаною. Для приготування цієї смачної страви потрібно взяти:
Гриби промиваємо від піску та бруду, нарізаємо на шматочки, а дрібні - залишаємо цілими. Цибулю очищаємо та нарізаємо півкільцями. На сковорідці розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо до м'якості цибулю. Додаємо лисички і смажимо, помішуючи, поки не випарується грибний сік. Якщо гриби були відварені, то готуємо 7-8 хвилин, а якщо сирі - 15.
Картоплю очищаємо і нарізаємо на тонкі слайси. Обсмажуємо їх окремо до рум'яності на сильному вогні. Потім пересипаємо до картоплі лисички з цибулею. Приправляємо і додаємо сметану за смаком. Перемішуємо і доводимо до готовності. Перед подачею посипаємо подрібненим кропом.