Смажені пельмені на сковороді: два способи простіше простого

Розповідаємо, як зробити смажені пельмені без нічого і з соєвим соусом.

Традиція смажити пельмені прийшла до нас зі Східної Азії. Це поширена й популярна страва в китайській, японській, корейській кухні. Як готувати смажені пельмені, читайте в матеріалі.

Як зробити смажені пельмені без соусу

Це найпростіший спосіб, що не потребує взагалі ніяких додаткових інгредієнтів, крім власне пачки пельменів та олії:

  • у нагріту скороводу наливаємо 3-4 ст. л. олії;
  • висипаємо 1 пачку пельменів (400-600 г, 800 г і більше краще посмажити двома партіями);
  • постійно перевертаючи, смажимо пельмені середнього розміру до золотистого кольору 15-20 хвилин (мініатюрні - 10-15 хвилин);
  • пробуємо на готовність, у разі необхідності смажимо ще 5 хвилин.

На прожарювання нестандартних, великих за розміром пельменів може знадобитися до півгодини.

Блюдо подається з будь-якими соусами на ваш смак. Традиційні для азіатської кухні - соєвий, кунжутний, устричний.

За бажанням можна посипати пельмені спеціями, але це зовсім необов'язково - у напівфабрикаті вони вже є.

Як приготувати смажені пельмені в соусі

Розігріваємо сковороду, наливаємо олію та засипаємо пельмені. Обсмажуємо з усіх боків до скоринки.

Наливаємо 1 склянку води та тушкуємо-варимо на великому вогні близько 10 хвилин. Якщо вода не випарувалася повністю, залишки зливаємо.

Додаємо 100 мл соєвого соусу. Пельмені не повинні в ньому плавати, але соусу має бути достатньо, щоб трохи їх підтушити. Смажимо-тушкуємо 5-7 хвилин і додаємо 100-150 г сметани. Тушкуємо в сметані під кришкою ще кілька хвилин. Пельмені готові!

Це цікаво: смажені пельмені в китайській, японській, корейській кухні мають різні назви. Цзяоцзи, гьодза, манду - ці споріднені з пельменями страви готуються різними способами, їх можна смажити на сковороді або у фритюрі, тушкувати, варити або робити на пару.

Форму смажені пельмені можуть мати найрізноманітнішу: овальну, квадратну, довгасту, мішечком. Ба більше, фарш може бути навіть не в тісті, його просто скочують у кульки та обвалюють у борошні або крохмалі. Начинка найчастіше змішана - фарш із м'яса, птиці або риби комбінується з овочами, наприклад капустою, кабачками, цибулею, грибами.

Цікавим буде й один із способів варіння: напівфабрикат кидають у киплячу воду, варять 5-7 хвилин і два рази додають холодну воду, доводячи до кипіння. Продукт готовий до вживання після другого закипання.