Наполеон з ягодами відрізняється від традиційного свіжими нотками і легкою кислинкою.
Рецепт "наполеона", мабуть, найбільш відомий серед усіх тортів. Всім українцям знайомий цей чудовий листковий торт з ніжним кремом. Для більш багатого смаку і додавання легкої кислинки в "наполеон" додають ягоди, а в соус вливають трохи коньяку. Собівартість такого торта помітно нижча, ніж у готового десерту.
Рецепт розрахований на торт вагою приблизно 3 кг. Для меншого торта кількість інгредієнтів можна зменшити рівно наполовину.
Для тіста:
Для крему:
Для приготування тіста розтерти в крихту борошно з маргарином, додати сметану і замісити руками. Розділити тісто на 14 однакових кульок, накрити плівкою і поставити в холодильник мінімум на 2 години.
Для приготування заварного крему спочатку змішати сухі інгредієнти: борошно, крохмаль, цукор і ванільний цукор. Потім вмішати яйця. Молоко сильно нагріти, але не доводити до кипіння. Влити гаряче молоко в яєчну суміш тонкою цівкою. Постійно помішувати крем, щоб яйця не згорнулися.
Поставити крем на плиту на маленький вогонь. Постійно помішувати і гріти, поки крем не загусне. Прибрати крем з плити і остудити до кімнатної температури. Після цього крем наполовину готовий.
Всі шари тіста розкачати в дуже тонкі напівпрозорі пласти розміром з деко. Поколоти коржі виделкою. Кожен корж випікати 3 хвилини при 180°. 13 коржів використовуються для торта, а останній руками подрібнити в крихту для посипання торта.
Доробляємо крем. Для цього міксером на великій швидкості збити холодне вершкове масло і влити до масла остиглий заварний крем. В кінці додати в крем коньяк або інший алкоголь для витонченого смаку.
Тепер збираємо торт. Кожен корж рясно змастити кремом і посипати свіжими або розмороженими ягодами. Останній корж посипати крихтою. Готовий торт залишити в холодильнику на добу, щоб він добре просочився і став м'яким.