Як зробити хліб вдома: на дріжджах і без дріжджів

Рецепт хліба стає особливо актуальним у воєнний час, коли купити свіжий хліб немає можливості.

Під час війни важко дістати свіжий хліб. Навіть якщо вдасться дійти до магазину, вас можуть зустріти порожні полиці. На щастя, хліб можна легко приготувати самостійно з недорогих і не дефіцитних продуктів.

Домашній дріжджовий хліб

  • Тепла вода - 200 г.
  • Борошно - 300 г.
  • Сухі дріжджі - 1 ч. л.
  • Олія - 30 г.
  • Цукор - 1 ст. л.
  • Сіль - 0.5 ч. л.

Змішайте в глибокій мисці всі сухі інгредієнти: цукор, сіль, борошно і дріжджі. Влийте теплу, але не гарячу воду, і олію. Замісити м'яке тісто і перекладіть в змащену олією миску. Накрийте рушником і залиште на 30 хвилин.

Сформувати тісто в булку, зробити надрізи ножем зверху за бажанням. Залишити в теплому місці ще на 20 хвилин. Скропити хліб молоком і випікати 20-25 хвилин в нагрітій до 200 градусів духовці.

Хліб на кефірі без дріжджів

  • Борошно - 350 г.
  • Кефір - 300 мл.
  • Сіль - 1 ч. л.
  • Цукор - 1 ч. л.
  • Сода - 0,5 ч. л.

Змішати борошно, сіль, цукор і соду. Влити теплий кефір і замісити однорідне тісто. Місити тісто, поки воно не перестане липнути до рук. За необхідності всипати ще борошна. Загорнути тісто в плівку і залишити на 30-40 хвилин. Сформувати з тіста хліб і зробити надрізи ножем зверху. Присипати хліб борошном. Розігріти духовку до 200 градусів і випікати хліб 20-30 хвилин.

Бездріжджовий хліб з медом

  • Борошно - 2 склянки.
  • Вівсяне борошно або геркулес - 2 склянки.
  • Вода - 2 склянки.
  • Мед - 2 ст. л.
  • Олія - 2 ст. л.
  • Розпушувач - 1 ст. л.
  • Сіль - 1 ч. л.

Змішати пшеничне і вівсяне борошно, додати сіль і розпушувач. У теплій воді розвести мед і масло, влити в борошно і все перемішати. Вимісити тісто руками, накрити плівкою і залишити на 20 хвилин. Надати тісту потрібну форму. Випікати 30-40 хвилин при 200 градусах.