Forbes: NASA все одно заплатить Росії за політ на "Союзі", попри успіх SpaceX

Американська космічна агенція ще цього року відправить на МКС астронавта на російському космічному апараті.

NASA збирається заплатити "Роскосмосу" за політ одного зі своїх астронавтів. А російські космонавти, швидше за все, полетять в космос з території США наступного року.

Тому ті, хто думали, що історичний запуск пілотованої місії SpaceX Crew Demo-2 змінить всю гру, повинні подумати ще раз, - пише Forbes.

Після того, як два астронавти NASA вирушили на МКС з території США вперше за майже десятиліття, покінчивши, здавалося б, з американською залежністю від послуг Росії, було багато розмов про руйнівні наслідки для російської космічної програми. Дехто в SpaceX навіть трохи зловтішався. Але не все так просто. Співпраці між США і Росією в цій сфері ще не настав кінець.

Читайте такожЕкіпаж Crew Dragon успішно перейшов на МКС (відео)

У NASA вже оголосили, що відправлять астронавта Кейт Рубінс на шість місяців на МКС в ролі інженера і члена екіпажу Expedition 63/64. Вона полетить туди на кораблі SpaceX з території Флориди за ціною 55 мільйонів доларів за місце? Ні! 

Рубінс здійснить свою подорож разом з космонавтами Сергієм Рижиковим і Сергієм Куд-Свєрчковим з російської агенції "Роскосмос". Разом вони стартують на "Союзі МС-17" з космодрому "Байконур" в Казахстані 14 жовтня 2020 року. І NASA заплатить за місце для Рубінс 90 мільйонів доларів так, ніби Crew Dragon від SpaceX нікуди й не літав.

"Цей варіант контракту передбачає сплату 90 мільйонів доларів за одне місце в складі екпіпажу місії восени 2020 року включно з тренуванням і підготовкою до запуску, операціями в польоті й під час приземлення, а також включно з порятунком екіпажу впродовж тривалої місії й доставкою невеликого вантажу на станцію й з неї", - сказала прес-секретар NASA Стефані Шерхолц.

"Сума також включає допоміжні послуги, пов'язані з запуском і приземленням", - додала вона.

Однак, цілком можливо, що Рубін стане останнім астронавтом США, який вирушив на МКС з Казахстану на російському судні.

Читайте такожВ Ілона Маска показали ракету Falcon 9, що повернулася на космодром (фото, відео)

"NASA повністю впевнена, що комерційні провайдери США будуть доступними в 2020/2021 роках, а в подальших покупках місць у "Союзах" більше не буде потреби", - сказала Шерхолц.

Forbes нагадує, що астронавти NASA Майкл Хопкінс, Віктор Гловер, Шенон Вокер, а також астронавт японської космічної програми JAXA Соічі Ногучі вирушать на МКС на борту SpaceX Crew Dragon 20 серпня 2020 року. Чому Рубін не може полетіти з ними? Адже в космічному кораблі від компанії Ілона Маска 7 місць для екіпажу.

"У випадку місій комерційних підрядників NASA уклала контракт про 4 місця. NASA використовує додатковий простір для доставки більше 100 кілограмів вантажу на станцію і назад під час кожної місії", - пояснила Шерхолц.

Якщо політ Рубін на "Союзі" буде останнім, тоді "Роскосмосу", можливо, доведеться зіштовхнутися з іншим сценарієм. Без щедрих чеків від NASA російська агенція може почати платити SpaceX і Boeing за місця на борту.

Читайте такожSpaceX змогла п'ять разів посадити на землю одну і ту ж ступінь ракети Falcon 9

"NASA веде обговорення з "Роскосмосом" про майбутнє "Союзу" і операційні комерційні пілотовані місії, які будуть включати членів екіпажу від США і космонавтів для продовження безпечної роботи космічної станції", - сказала Шерхолц.

"Очікується, що космонавти зможуть літати на Crew Dragon і Boeing Starliner і навпаки. Точні деталі, як це буде відбуватися, ми зараз обговорюємо", - додала вона.

Boeing збирається здійснити безпілотний тестовий політ корабля CST-100 Starliner до кінця 2020 року.