СБУ хоче заблокувати "ВКонтакте" на електронних майданчиках Google та Apple

Також спецслужба звернулася з проханням до МЗС України поінформувати іноземних партнерів, які працюють на території нашої держави, про дотримання вимог чинного законодавства.

Служба безпеки України ініціювала блокування заборонених російських додатків на електронних майданчиках Google та Apple.

Про це повідомляє прес-центр СБУ у Facebook.

Читайте такожПоліція не ставитиме на облік українців, які користуються "ВКонтакте" - ЗМІ

«Служба безпеки України звернулася до іноземних компаній «Google, LLC» і «Apple Inc.» щодо поширення на їхніх сервісах «Play Market» і «App Store» мобільних додатків, в тому числі російських соцмереж, розроблених юридичними особами, стосовно яких діють економічні та інші обмежувальні санкції», - йдеться в повідомленні.

Водночас СБУ звернулася з проханням до МЗС України, щоб міністерство також поінформувало іноземних партнерів, які працюють на території нашої держави, про дотримання вимог чинного законодавства.

Заборона "ВКонтакте" в Україні

Навесні 2017 року президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про блокування в Україні доступу до російських соцмереж "ВКонтакте", "Однокласники", ресурсів Yandex, Mail.ru, а також про заборону використання бухгалтерського програмного продукту 1С.

15 травня 2020 року нинішній президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 14 травня 2020 року "Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", яким продовжується дія заборони на російські соцмережі.

Облік користувачів "ВКонтакте" в Україні

  • У вересні 2020 року представники соцмережі "ВКонтакте" заявили, що обійшли блокування на території нашої країни та відновили роботу мобільного додатку на території України.
  • 25 вересня 2020 року секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данилов заявив про те, що держава буде ставити на облік людей, які використовують російську соціальну мережу "ВКонтакте", і в разі продовження поширення забороненого російського контенту вони будуть мати справу з Національною поліцією.
  • Крім цього, Данилов повідомив, що РНБО та інші державні органи спільно з міжнародними партнерами планують найближчим часом повністю закрити доступ до "ВКонтакте" в Україні.
  • Адміністрація забороненої в Україні соцмережі вже відреагувала на подібні наміри.