"30 кроків" Незалежності. 2009-й – "Кінець" грального бізнесу, Тигрюля, Таміфлю і шикарне відкриття Донбас-Арени

Аналітика

Не встигли озирнутися, а цього року зустрінемо тридцяту річницю Незалежності України. Який шлях українці пройшли з моменту проголошення Незалежності й до сьогодні? Чим запам’ятався 2009-й рік та як це – починати з нуля в новій, власній державі?

*"30 років – 30 кроків Незалежності" - спецпроект ТСН.Тижня, який розповідає, як і чим українці жили від буремного 1991-го і донині.

Соратники в минулому – зовсім не означає друзі в майбутньому. Напруга між Ющенко і Тимошенко у 2009 році доростає до рівня відкритої ворожнечі. Він їй - про корупцію та договорняки в парламенті, вона йому - порівняння з терористом, який розкидає бомби у вигляді дитячих іграшок.  Вона - розвішує по всій країні плакати, повідомляючи, що працює. Він - висуває свою кандидатуру повторно, забираючи в неї шанс на перемогу у виборах.

Під час відкриття фестивалю Чорноморські ігри організатори дарують Тимошенко маленьку бенгальську тигрицю. Тигрюлю, після низки фотосесій, вона передарить Ялтинському зоопарку. Наступний, 2010-й, рік тигра. І вона робить все, щоб перемогти й стати президентом.

7 травня 2009 року в Дніпропетровську вщент згорає салон ігрових автоматів "Метро джекпот". У страшній пожежі гинуть дев’ятеро відвідувачів. Влада ніби готувалася до такої трагедії. Цього ж дня Кабінет міністрів призупиняє дію ліцензій для всіх ігрових салонів в країні. Протягом наступного тижня в Україні закривають 99% подібних закладів. Без роботи залишаються понад 200 тисяч людей. Родини ігроманів цю атаку держави вітають, але радість їх передчасна.

15 травня ігровий бізнес офіційно забороняє Верховна Рада. Та вже за кілька місяців більшість салонів знову починають працювати. Просто платять не державі, а чиновникам і правоохоронцям, яким віддають частину прибутку. Така схема під назвою "інтернет-кафе" та "електронних лотерей"  приживається надовго. 

У червні 2009 року починається найграндіозніший кримінально-політичний скандал. Депутат БЮТ Віктор Лозинський у себе на окрузі вбиває людину! Інцидент стається під час полювання. Вбитий - мешканець села Грушка на Кіровоградщині Валерій Олійник. На його тілі - чисельні травми, відірвана кінцівка та дірки від куль. Справу спочатку намагаються зам’яти, розказуючи про самооборону. Лозинський переконує - загиблий почав стріляти першим, потім напав з  ножем. Він, мовляв, лиш захищався. Та політична нелюбов Банкової  до БЮТ не дозволяє прикрити справу, в якій один нещасний селянин "нападає" на купу озброєних чоловіків. Причому не простих. А всесильного депутата, головного міліціянта та головного прокурора району… Віктор Лозинський,  розуміючи, що не відбрешешся, зникає в невідомому напрямку.

Він знайдеться через два роки - весною 2010-го - і після судової епопеї потрапить за ґрати на 15 років. Утім, продовження цього злочину ще цікавіше. Адже на волю Лозинський вийде вже за 7 років. А у 2020 році  переможе на виборах. Він стане  головою  територіальної громади в Голованівському районі - саме там, де полював на людей. Та місцеві твердять, що їх хазяїн - прекрасна людина й великий благодійник. 

21 липня 2009 року в маленькому селі на Житомирщині затримують одного з найбільш розшукуваних українських злочинців - генерала Олексія Пукача. 

Підозрюваний у вбивстві Гонгадзе, генерал шість довгих років живе в бідності разом зі співмешканкою, яка навіть не підозрює, хто він насправді. Після допитів Пукача стає зрозумілим: Генпрокуратура та політики не зацікавлені в тому, щоб він прилюдно вказав на замовників вбивства Гонгадзе. Вже на лаві підсудних генерал назве тих, хто має сидіти разом з ним - Володимира Литвина та Леоніда Кучму. Колишнього президента у 2011 році неодноразово викликатимуть на допити. Але справу про перевищення Кучмою службових повноважень, що нібито призвело до вбивства Гонгадзе, швидко закриють, оскільки суд не визнає плівки Мельниченко належним доказом. У 2013 році генерал Олексій Пукач буде засуджений до довічного перебування за ґратами.

Тим часом на сході країни будуть Донбас-Арену. Будують понад три роки. 29 серпня 2009-го в Україні відкривають перший у східній Європі футбольний стадіон класу "еліт". На будівництво Донбас-Арени йде 400 мільйонів доларів - здебільшого гроші футбольного клубу "Шахтар" та його президента. На урочисте відкриття зійшлися не лише шахтарі, а й їхні лідери. Ющенка зустрічають і проводжають свистом зневаги, Віктор Янукович читає вірші про Донбас, який ніхто не поставить на коліна, співачка Бейонс аж п’ять разів міняє костюми під час свого 50-хвилинного виступу. Тоді ніхто не здогадується, що яскраве футбольне життя цього красеня-стадіону триватиме лише п’ять років. Останній матч  на ньому відбудеться 2 травня 2014 року. Окупація вб'є все, чим так пишались донеччани.

Восени 2009 року медична маска вперше стає необхідним аксесуаром. У світі - пандемія свинячого грипу Н1N1. В Україні - паніка та карантин. 

Епідемія починається в Мексиці та США ще навесні. А до нас доходить лише друга хвиля хвороби. На відміну від звичайного сезонного грипу, новий вірус вражає здебільшого молодих людей. Утім в рік перед виборами президента ця хвороба набуває політичного забарвлення. Паніка стає інструментом. Школи та ВИШі зачиняють на карантин, люди вимітають з аптечних полиць противірусні препарати та антибіотики. Потім стає відомо - найбільш ефективним проти свинячого вірусу є препарат Тамфілю! І ось вже все політичне керівництво держави зустрічає літак зі Швейцарії, який привіз цей препарат в Україну…

В результаті епідемії 2009-2010 років від вірусу Н1N1 в усьому світі помре півмільйона людей - тобто приблизно стільки ж, скільки від звичайного грипу. Утім, мільярди на цій пандемії зароблять фармацевти й політики.

У кінці 2009 року на великі екрани вперше вийде об’ємне кіно. До цього 3д було лише ефектом в атракціонах, та Девід Кемерон витратив близько 300 мільйонів доларів, щоб з’явився "Аватар" - "Пані та панове! Ви більше не в Канзасі, ви на Пандорі!"… Історію про цю планету та людську жадібність Девід Кемерон написав в 95-му і планував зняти ще наприкінці 90-х, але тоді для цього просто не існувало технологій. З середини грудня 2009 року і аж до кінця зими в кінотеатри по всьому світі шикуються черги. Так вийшло, що "Аватар" - це не лише про нові технології, а й про стару любов, яку ТАК може показати тільки автор "Титаніка" Кемерон. Стрічка отримує три Оскари і збирає в прокаті рекордні два мільярди доларів. У 2022 році планується вихід другої частини саги, та заважає інша - коронавірусна - пандемія. 

Станіслав Ясинський