Найбільший бісквітний торт України важив 950 кілограмів. На нього пішли 154 кілограми муки, 4604 яйця, 134 кілограми цукру, 23 кілограми какао-порошку, 360 кілограмів вершкового крему, 40 кілограмів глазурі чорного шоколаду
29 грудня в холі столичного універмагу “Україна” раптово з`явилися олені, Санта-Клауси, снігуроньки, шоколадні будиночки, залізниця, озеро, місток. За пару годин від цієї композиції не залишилося нічого, все було з`їдене, адже фігурки були зроблені з бісквіту, крему й шоколаду. Проте солодкий запах ще довго стояв в магазині.
Таким був підсумок демонстрації найбільшого бісквітного торта в Україні. Блюдо-рекордсмен важило 950 кілограмів, сягало в довжину 3 метрів 75 сантиметрів, завширшки – 3 метрів 45 сантиметрів; заввишки – метр п`ятнадцять.
Підчібій повідомив, що в Україні робилися й більші торти. Це був торт, зроблений цього року кришнаїтами, який був точною копією гори Говордохан. Його вага сягала 1700 кг, але він був лактовегетаріанським. Бісквітний торт, який виставлявся тут же, в універмазі «Україна», минулого року, був на триста кілограмів легшим.
Підчібій з великим задоволенням власноруч зробив виміри блюда і пригадав, що найбільший торт у світі був створений у Мексиці. Важив він 58 тонн, рекорд щонайдовшого торта – 144 метри – належить росіянам, найвищий торт сягав сорока метрів.
- Я спеціально подивився безліч телерепортажів на цю тему. І скажу, що цей торт, поза сумнівом, найкрасивіший у світі.
- Чи має він шанс потрапити до світової Книги рекордів Гіннесу?
- У мене не дуже добре ставлення до цієї книги. Адже це суто комерційний проект, і тому багато наших видатних досягнень, які справді є світовими, довго там не реєструються, а часто взагалі не реєструються. Водночас у них зареєстрована Чорнобильська катастрофа, що я вважаю верхом цинізму.
- Чи заплатить українська Книга виготовникам цього торта?
- Ніяких гонорарів ми не платимо. Подеколи, робимо, звісно, подарунки, але не торговельним маркам, а простим людям.
Торт, що виставлявся в «Україні», справді виявився дуже красивим.
- Прикольна шняга! – оцінив страву один перехожий.
- Цей торт смачніший за ті, що зазвичай продаються в наших магазинах, - сказали дві подружки Лариса і Даша.
- У чому ж причина успіху?
- Він зроблений з любов`ю.
- А які в ньому ще інгредієнти, окрім любові?
- Тут класний крем, зелена ялиночка з печивом, натуральна вишня.
- Тут використано 217 кілограмів свіжомороженої вишні, - каже Ольга Фіц, технолог кондитерського цеху, що виготовляв торт. – Також на нього пішли 154 кілограми муки, 4604 яйця, 134 кілограми цукру, 23 кілограми какао-порошку, 360 кілограмів вершкового крему, 40 кілограмів глазурі чорного шоколаду, 20 кілограмів білого шоколаду, 9 кілограмів желе, 3 кілограми марципанової маси.
Антон Зікора