Ігор Палиця розповів, як знизити ціни на продукти харчування

Лідер партії «За майбутнє» розповів про два шляхи.

Зменшити ціни на основні продукти харчування можна за допомогою посилення державної підтримки українських виробників і запровадження зниженої ставки ПДВ на соціально значущі товари та послуги.

Про це написав лідер партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Ігор Палиця у своєму блозі на сайті «Кореспондент».

За його словами, уряд повинен терміново вжити комплексних та ефективних заходів, які дозволять знизити інфляцію та ціни за допомогою ринкових інструментів.

«Перший шлях – це посилення державної підтримки українських виробників с/г продукції. Зокрема, встановлення жорстких правил імпорту-експорту в інтересах українських виробників.

Крім того, необхідно передбачити у державному бюджеті на 2021 рік цільові кошти для підтримки фермерів і розвитку тваринництва. Щороку в Україні зменшується кількість худоби, відповідно зростають ціни на м'ясо та молоко», – зазначив Ігор Палиця.

Другий шлях, який пропонує партія «ЗА МАЙБУТНЄ», – запровадження зниженої ставки податку на додану вартість у розмірі 7% на соціально значущі товари та послуги.

Ігор Палиця наголосив, що це поширена практика у країнах Європейського Союзу, запроваджена з 2006 року Директивою Ради ЄС про спільну систему ПДВ.

«Наприклад, Польща використовує 2 знижені ставки ПДВ: 5% – на соціально значущі та 8% – на всі інші продукти харчування. В результаті там вони коштують дешевше, ніж в Україні, при зовсім іншому рівні пенсій та зарплат», – заявив Ігор Палиця.  

Нагадаємо, депутатська група «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт № 1164-ІХ для запровадження зниженої ставки ПДВ у розмірі 7% на основні послуги та продукти харчування. За словами авторів документа, це дозволить зменшити їхню вартість на 10% та зупинити зростання цін.