На Рівненщині відкрито виробляють тютюнові підробки і продають їх через Інтернет

За підрахунками експерта Європейської Бізнес Асоціації, через нелегальний тютюновий ринок український бюджет за 2022 р. втратив понад 20 млрд грн.

За даними досліджень Kantar Україна, нелегальний ринок тютюну за останні 5 років (2017-2022) зріс майже в 11 разів – з 2% до 21,9%. 

"21,9% тютюнового ринку у податкових надходженнях до держбюджету складає приблизно 20,5 млрд грн. Це прямі втрати державного бюджету за 2022 рік від нелегальних сигарет", – заявив РБК-Україна координатор комітетів Європейської бізнес асоціації (EBA) Антон Басистий.

За словами експерта, цього року ситуація з нелегальною торгівлею сигаретами знову почала погіршуватися. Так, у деяких регіонах, зокрема, на Рівненщині, вже почали відкрито торгувати тютюновими підробками через Інтернет – через численні Телеграм-канали і месенджери. 

Мова йде про фабрику, яка розташована в Рівненській області і виробляє контрафактну продукцію відомих брендів. 

"Зокрема, у відкритих оголошеннях, зазначається місцезнаходження фабрики і навіть те, що продукція являється безакцизною. Нагадаю, в Україні діє заборона на продаж безакцизної алкогольної та тютюнової продукції, окрім продажу у магазинах безмитної торгівлі Duty Free. Проте, на жаль, поки конкретних справ правоохоронними органами відкрито так і не було", - заявив Антон Басистий.

Експерт Європейської Бізнес Асоціації нагадав, що після того, як у серпні 2022 р. було припинено діяльність одного із найбільших виробників нелегальних тютюнових виробів у місті Жовті Води (Дніпропетровська область), рівень нелегальної торгівлі в Україні нарешті почав поступово знижуватися. 

Але, разом із тим, за словами експерта, зменшилася і протидія правоохоронних органів проти інших діючих на території України виробників нелегальних сигарет, які займають не меншу долю ринку. Через це вони почали збільшувати обсяги нелегального виробництва і навіть частково зайняли нову звільнену від конкурента нішу дешевих сигарет.