Переведення годинника: експерт пояснив, чи виграє Україна, якщо скасує його

За словами Кушнірука, відповідне рішення Україна має ухвалювати в кооперації з західними партнерами.

Економічна вигода України у випадку відмови від переведення годинника на літній час буде зменшуватися, відповідне рішення варто ухвалювати з урахуванням досвіду європейських країн - наших сусідів.

Про це заявив "Обозревателю" економіст Борис Кушнірук.

Експерт розповів, що ця "традиція" пов'язана з "індустріальною побудовою країн Європи минулого століття". Тоді чимало робітників починали працювати до заходу сонця, що спричиняло додаткові витрати електроенергії. Попри великі зміни в європейській та світовій економіці переведення годинника досі приносить економічний зиск. Втім, каже Кушнірук, він продовжить зменшуватися. Економіст пояснив це змінами в структурі споживання електроенергії, яка сьогодні витрачається не на освітлення, а на живлення електроприладів та гаджетів.

"Тому що, якщо європейські країни продовжують переводити годинник, двічі на рік потрібно узгоджувати всі вантажні та пасажирські перевезення, рух автомобільного, авіаційного та залізничного транспорту тощо", – пояснив економіст. І спрогнозував, що на подібні узгодження може піти щонайменше рік.

Читайте такожКоли переводимо годинник 2021: дата і вплив на здоров'я людини

Як відомо, цієї осені Україна перейде на зимовий час 31 жовтня о 4-й годині ранку. Стрілки годинника повернуться на годину назад.

Законопроект про скасування переведення годинника

  • 19 березня Верховна Рада не підтримала законопроект щодо скасування сезонного переведення стрілок годинників, автором якого був Руслан Стефанчук. За законопроект №4021 "Про обчислення часу в Україні" проголосували лише 212 (за необхідних мінімум 226) народних депутатів.
  • Парламент вирішив направити законопроект до Комітету ВР з питань економічного розвитку на доопрацювання. За це рішення проголосували 226 депутатів.
  • Законопроектом передбачалося, що переведення годинникової стрілки в останню неділю березня і в останню неділю жовтня на території України не здійснюється, а обчислення часу здійснюється за київським часом, що є єдиним для всієї території України.