"Пікапи стають рідкістю": Сталевий фронт привіз авто для Нацгвардії

Пікапи вже стають рідкістю, скоро це буде викликом для усіх, проте компанія Метінвест знаходить шляхи, щоб дістати головне для армії України.

Шість автомобілів, десять дронів і дві зарядні станції вже найближчим часом будуть працювати на фронті.

Їх купив та доставив для 13-ї бригада оперативного призначення Нацгвардії України "Хартія" Метінвест, від імені "Сталевого фронту Ріната Ахметова".

"Хартія" незабаром вирушає на передову, тому їх спорядили найпотрібнішою технікою. Автомобілі – всюдиходи: п’ять пікапів та один джип. Їх будуть використовувати для перевезення особового складу, вивозу поранених і підвозу боєприпасів. Військові коментують: автомобілів на війні не буває забагато, на більшість з них чекає ураження вогнем ворога.

"Головним чином повнопривідні автомобілі залучаються на "першу лінію" - самі розумієте, що це таке. Там дуже часті обстріли і 90% техніки не повертається назад. Тому нам важлива ця допомога і ми за неї дуже вдячні", - каже полковник Денис Жутіков, начальник секції логістики штабу військової частини 3102 (13-та бригада Національної Гвардії України "Хартія").

Усі авто, як і завжди, Метінвест привозить з-за кордону. Загалом "Сталевий фронт" вже доправив військовим понад тисячу автівок, включно із "швидкими". Утім знаходити всюдиходи дедалі складніше усім волонтерам.

"Пікапи вже в Європі закінчуються, привезти пікап з Польщі, Німеччини виявляються дуже складно. Так само і з скандинавських країн. Тож ми зараз шукаємо пікапи в Іспанії, Сербії. Пікапи вже стають рідкістю, скоро це буде викликом для усіх, хто допомагає військовим", - пояснює керівник Проєктного офісу компанії Метінвест Олександр Водовіз.

Десять дронів з тепловізорами марки Autel також постійно потрібні, бо відстежують противника і максимально точно коригують вогонь артилерії. Для них необхідні зарядні станції – тому у комплекті спорядження і 2 Ecoflow. Загальна вартість допомоги – 6 млн грн.

Як відомо, від початку повномасштабної війни Метінвест спрямував на допомогу ЗСУ та українцям вже 4 мільярди гривень. З цієї суми понад 2 млрд грн – це допомога бійцям в рамках "Сталевого Фронту Ріната Ахметова".  Також компанія є одним із найбільших серед приватного бізнесу постачальників безпілотників до армії: захисники отримали понад 1500 дронів, майже 2 000 тепловізорів, 875 одиниць комунікаційного обладнання та 441 автомобіль різного призначення. Загальна сума, яку Рінат Ахметов спрямував на потреби ЗСУ та гуманітарну допомогу, складає 6 млрд грн.