Військовозобов'язані українці за кордоном: чи можна вручати їм повістки

Фахівець наголосив, що за кордоном ніхто не уповноважений вручати повістку, навіть представники дипвідомств.

В Україні наприкінці 2022-го року затвердили нові правила військового обліку, один з пунктів стосується військовозобов'язаних українців, які наразі перебувають за кордоном. Тож адвокат Андрій Новак в інтерв'ю ТСН пояснив, чи можуть цих людей примусово повернути до України через проведення в країні мобілізації.

За словами фахівця, за кордоном вручити повістку може лише керівник військкомату, й повернути військовозобов'язаного до України неможливо:

"За кордоном вручати повістки незаконно. Хіба якщо керівник військкомату особисто поїде за кордон і вручить повістку".

Новак наголосив, що за кордоном ніхто не уповноважений вручати повістку, навіть представники дипвідомств. Останні можуть лише сповіщати громадян України про мобілізацію та сприяти поверненню українців у рідну країну.

Й ще один момент: практично неможливо повернути до України її громадян, які перебувають за кордоном. Це не можна робити примусово. Єдина законна підстава - судове рішення в Україні про притягнення до кримінальної відповідальності.

"Але яка відповідальність, якщо людині не вручили повістку. За кордоном немає можливостей для вручення повісток", - підсумував адвокат. 

Правила військового обліку в Україні 2023

У 2023 році в Україні затвердили нові правила військового обліку. Серед змін:

  • на військовий облік почнуть брати із 16 років (раніше було з 17);
  • військовозобов'язані можуть передавати дані військкоматам через "Дію";
  • приймати військовозобов'язаного на роботу чи навчання зможуть лише після надання військового квитка або після постановки на військовий облік;
  • центри зайнятості передаватимуть військкоматам інформацію про безробітних військовозобов'язаних;
  • дипломатичні відомства сприятимуть поверненню в Україну військовозобов'язаних, які виїхали з країни після 24 лютого 2022 року.

Вас також можуть зацікавити новини: