Рейтинг приватних університетів України 2023

НК

Узагальнений рейтинг приватних закладів вищої освіти України 2023 року, складений фахівцями ВООРГВО, є найбільш збалансованим, адже враховує оцінки університетів, отримані за їхню наукову діяльність, якість освітніх послуг, попит на випускників на ринку праці та значущість суспільної думки про них.

Щороку в червні Всеукраїнське Об'єднання організацій роботодавців в галузі вищої освіти формує Узагальнений рейтинг приватних закладів вищої освіти України за результатами, які ці заклади отримували протягом року в загальновизнаних всеукраїнських та міжнародних рейтингах.

Для визначення ТОП-30 найкращих закладів, що надають вищу освіту за кошти фізичних та юридичних осіб, спеціалісти ВООРГВО беруть до уваги, яке місце приватні ЗВО займають у рейтингах "Scopus" та "ТОП-200 Україна", а також кількість вступників.

"ТОП-200 Україна" створюється на основі відкритих даних прямих вимірів з веб-ресурсів незалежних національних і міжнародних організацій та установ. Даний рейтинг є максимально коректним і високо шанованим з причин забезпечення повної відкритості, прозорості та незалежності ранжування університетів у ньому.

При складанні рейтингу "Scopus" до уваги береться кількість наукових публікацій авторства студентів і викладачів вишів та кількість цитувань цих публікацій. Цінність рейтингу полягає у тому, що він є маркером рівня фаховості наукового і науково-педагогічного кадрового складу ЗВО та показником актуальності і новизни їх наукових досліджень.

Кількість вступників, на відміну від двох вказаних рейтингів, вказує на визнання закладу не лише серед професійної спільноти, але й серед абітурієнтів.

Тож Узагальнений рейтинг приватних закладів вищої освіти України 2023 року, складений фахівцями ВООРГВО, є найбільш збалансованим, адже враховує оцінки університетів, отримані за їхню наукову діяльність, якість освітніх послуг, попит на випускників на ринку праці та значущість суспільної думки про них.

ТОП-30 кращих приватних університетів України 2023 за версією ВООРГВО виглядає наступним чином: 

Якщо порівнювати з минулорічним рейтингом, то бачимо, що лідер приватного сектору не змінився. Вже вчетверте першу позицію зі значним відривом обіймає Міжрегіональна Академія управління персоналом.

Зберегли свої позиції в рейтингу такі заклади, як Львівський торговельно-економічний університет (2 місце) та Міжнародний гуманітарний університет (4 місце).

А от Університет імені Альфреда Нобеля, який знаходиться в Дніпрі, та Університет "Київська школа економіки" цьогоріч вибули з п’ятірки лідерів, посівши відповідно 7 та 8 місця.

Стрімке зростання в рейтинговій таблиці показав Європейський університет, за рік перемістившись з 10 позиції відразу на 3.

Полтавський університет економіки і торгівлі продовжує поступове, але впевнене зростання, як і минулого року піднявся на одну сходинку, тепер вже - з 6 на 5 місце.

Зазначимо, що всі виші, які увійшли до ТОП-30, є гідними для вступу на контрактну форму навчання, адже навчають популярним та затребуваним спеціальностям, роблять вищу освіту в Україні більш інноваційною та доступною для всіх охочих. При цьому дотримуючись всіх державних стандартів, рекомендованих МОН України. А лідери ТОП-30 взагалі є потужними закладами-новаторами, що задають тренди в розвитку вітчизняної вищої школи.