Україна готує інфраструктурні проекти для спільної реалізації з ЄС

Для продовження співпраці з європейськими організаціями Україна підготує перелік флагманських інфраструктурних проєктів, які будуть реалізовуватись у тому числі за програмою Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво". Йдеться про автомобільні дороги, водний та електротранспорт, а також залізницю. 

Про це за підсумками онлайн-переговорів із представниками Єврокомісії повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Серед іншого, на зустрічі з генеральним директором Директорату з мобільності та транспорту Генріком Хололеєм та заступником генерального директора Директорату з питань добросусідства та переговорів про розширення Катаріною Матерновою обговорювалося включення низки транспортних маршрутів до Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T).

Так, до TEN-T мають бути включені: автомобільна дорога Н-01 Київ – Знам'янка, залізничні ділянки Коростень – Житомир – Бердичів та Стрий – Івано-Франківськ через Долину, а також річки Дніпро та Південний Буг.

Крім цього, нагадав міністр, в Україні продовжується імплементація Угоди про спільний авіаційний простір з ЄС. Відповідний проєкт закону незабаром буде передано на розгляд Верховної Ради.

У частині розвитку електротранспорту Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) у межах проєкту "Міський громадський транспорт України" готується перейти до другої його фази, яка передбачає виділення фінансування у розмірі 200 млн євро.

"Європейські партнери України поділяють позицію щодо пріоритетності інвестицій держави в інфраструктуру, адже це необхідна умова для розвитку регіонів, єдності країни та її інтеграції в європейську транспортну мережу", - зазначив Кубраков.

Європейські фінансові організації відіграли важливу роль у виконанні інфраструктурної президентської програми "Велике будівництво", в ході якої за два роки було відновлено загалом 14 000 км основних доріг, а до кінця 2024 року планується відремонтувати 24 000 км. Такі дані раніше навів заступник керівника Офісу Президента, координатор програми "Велике будівництво" Кирило Тимошенко.