У Кабміні розповіли, скільки паломників приїде до Умані цього року

Міністерству закордонних справ доручили підсилити комунікацію з інформування іноземців щодо карантинних обмежень, які діють в Україні.

Цього року очікується паломництво до Умані від 5 до 10 тисяч хасидів для святкування Рош га-Шана (Нового року за іудейським календарем).

Про це міністр Кабінету міністрів України Олег Немчінов повідомив у своєму Telegram-каналі за результатами засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Читайте такожОб'єднана єврейська община України закликала ЗМІ не маніпулювати на темі приїзду хасидів до Умані та епідемії

"Одним із ключових питань, що обговорювались, було плановане у вересні 2020 року масове паломництво брацлавських хасидів до міста Умань Черкаської області для святкування Рош га-Шана (Нового року за іудейським календарем). Цього року очікується від 5 тис. до 10 тис. віруючих хасидів. Враховуючи епідемічний стан в Україні, це викликає велике занепокоєння як в Україні, так і у Міністерства закордонних справ Держави Ізраїль", - заявив він.

У зв’язку з цим, за словами Немчінова, державна комісія доручила Міністерству закордонних справ підсилити комунікацію з інформування іноземних громадян щодо обмежень, що діють в Україні.

Водночас Міністерству внутрішніх справ доручено підсилити та забезпечити безпеку під час святкування Рош га-Шана, а Державній прикордонній службі розробити пам'ятку перебування в Україні та роздавати при перетині українського кордону. Також інформувати про можливу заборону на в’їзд до України на декілька років у разі порушення карантинних обмежень.

Рош га-Шана в Україні

  • 14 липня за результатами міжвідомчої наради в МЗС мер Умані Олександр Цебрій заявив, що у зв’язку з пандемією цього року паломництво хасидів до Умані для відзначення юдейського нового року - Рош га-Шана - не відбудеться.
  • Пізніше, за даними ізраїльських ЗМІ, головний рабин України Яків Дов Блайх заявив, що український уряд дозволив принаймні п'ятьом тисячам осіб відвідати щорічне паломництво в Умані. За його інформацією, ця цифра може бути збільшена до 8 тисяч, але паломники повинні будуть носити маски в людних місцях й утримуватися від зібрань у понад 30 осіб.
  • МЗС Ізраїлю закликало українську владу вжити заходів для того, щоб не допустити масових зібрань людей в Умані, аби не сприяти поширенню коронавірусу.
  • У 2019 році для зустрічі 5780-го іудейського Нового року (Рош га-Шана) в Умань прибули понад 30 тисяч паломників. Цього року Рош га-Шана почнеться 18 вересня.